Savaşın maliyeti bir gün herkesi ‘bölücü’ ve ‘hain’ yapacak!

Savaşın maliyeti bir gün herkesi ‘bölücü’ ve ‘hain’ yapacak!

AKP-MHP iktidarı, ekonomi bozuldukça, insanlar haklarını aradıkça, iktidarın savaş politikalarını sorguladıkça herkesi ‘terörist’ veya ‘bölücü’ yapma noktasında hiçbir tereddüt göstermiyor. İktidarın sözcüleri, bunu yapacaklarını da hemen hemen her açıklamalarında hiçbir kaygı duymadan ilan ediyorlar.

Hepimiz hatırlarız AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce zamları eleştiren, temel gıda maddelerinin yoksullar tarafından artık alınamayacak duruma gelmesine ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:

Soğana patatese ümit bağlamışlardı geçen seçimde. Şimdi domatese bibere sarılmış durumdalar. Bunları konuşarak oy toplayacaklarını sanıyorlar. Ben buradan patatesçilere domatesçilere sesleniyorum, o bir tane merminin bedelini biliyor musun sen? Bunlar nereden geldi biliyor musun sen?

Soğana, patatese, domatese gelen zamları eleştirenlere karşı yürüttükleri savaş politikasına harcadıkları parayı kıyas yapan Erdoğan, yine bu yoksulluğu ve zamları gerçekte kabul ederek, tanzim satış noktalarını o zaman ellerindeki belediyeler üzerinden kurmuşlardı.

AKP-MHP iktidarının, ülkeyi getirdiği hale tepki gösteren hemen hemen herkes, ‘terörist’, ‘bölücü’, ‘hain’ damgasıyla iktidar tarafından yaftalanmaya devam ediliyor. Bu yaftalanma öyle bir hale geldiği ki, insanlar iktidardakilerin ruh sağlığının yerinde olup olmadığını ciddi ciddi sorgular bir noktaya geldi. Önceki günkü grup toplantısında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklama bu
durumun açık örneği.

Ülkedeki ekonomik durum, zamlar insanları inim inim inletirken, milyonlarca yoksul evlerine bir parça kuru ekmeği nasıl götüreceğinin derdine düşmüşken Erdoğan’ın ortağı Devlet Bahçeli, hiçbir ahlaki ve vicdani kaygı taşımadan, şu cümleleri sarf edebiliyor:

…Vatandaşlarımızın çabasını istismar edip, pireyi deve yapanlara da terörün acıklı maliyetini hatırlatmak görevimizdir. Teröre yardım ve yataklık yapan bölücü kebapçıların işsizlikte payı vardır.

Bahçeli’nin akılları zorlayan açıklaması bu şekilde iken, yine geçtiğimiz günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, on binlerce öğrenci barınma sorunu yaşıyor, kiralar almış başını gitmiş bir durumda ve tüm dünyada en temel insan hakkı olan barınma hakkı için eylem yapan, kalacak yerleri olmayan üniversite öğrencilerini hedef almıştı.

Erdoğan, öğrenciler için “…Biz göreve başladığımızda üniversite öğrencilerinin bursları 45 liracıktı. Ya elinize dilinize dursun ya. Şu anda bunlar 650 liraya çıktı. Nereden nereye geldi? İlgisi alakası olmayan kişileri güya bankların üzerine yatırarak Türkiye’de şu anda yurt yokmuş diye yalan yanlış kampanyalar sürdürülüyor. Yalan söylüyorsunuz, hayatınız yalan…”

Cumhur İttifakı’nın genel başkanlarının ülkedeki en temel sorunlar noktasında çözüm bulmak, eleştirileri dikkate almak yerine yaptıkları açıklamalar bu şekilde. Bu iki genel başkanın altındaki yetkililerin yaptığı bazı tuhaf açıklamaları ise, aktarmaya yok.

AKP-MHP iktidarın haleti ruhiyesi ve ülkeyi getirdiği yer ayan beyan bu açıklamalarla ortadadır.

Savaş politikalarında ısrar eden, bu politikaların ağır maliyetini ülkede palazlandırdıkları küçük bir azınlık ve kendileri dışında her kesime ağır bir şekilde ödeten iktidar, zamları eleştirenleri, barınacak yer bulamayan öğrencileri, açlıktan dolayı intihar edenleri suçlamaya devam edecek.

İktidar sahiplerinin ‘Merminin bedeli’, ‘Terörün maliyeti’ tekerlemesiyle bugün kebapçılar, yarın pideciler, bir başka gün yumurtacılar, ondan sonraki gün simitçiler, ‘bölücü’, ‘hain’, ‘terörist’ yaftasını yiyecek.

Sadece bu yafta ile de kalınmayacak, iktidarın yargısı da bu ‘bölücü’, ‘hain’, ‘terörist’ kebapçılara, simitçilere, yumurtacılara ve pidecilere karşı harekete geçecek. Şakası yok bu işin…

Bu da yetmeyecek, Bahçeli’nin açıklamasını tiye alan bir sosyal medya kullanıcının söylediği gibi, “Kebap yedim diye ben de yardım ve yataklıktan yargılanır mıyım acaba!!!” sözünün hayat bulacağı bir siyasi atmosfer var ne yazık ki memleket.

Yürütülen savaş politikasında, ‘Merminin bedeli’, ‘Terörün maliyeti’ var. Sesinizi çıkarmayın, iktidara bir şey demeyin. Aksi bir niyetiniz varsa, mesela aç kalmak gibi o zaman ‘bölücü’, ‘hain’ ve ‘terörist’ olmak için sıraya geçin…