14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere 59 gün kaldı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin propaganda döneminde uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin Yüksek Seçim Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Günün öne çıkan gelişmeleri ve kimi açıklamalar canlı anlatım sayfamızda.
Emek ve Özgürlük İttifakı’nda uzlaşma sağlandı
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın HDP ev sahipliğinde saat 11.00’de başlayan toplantısı devam ediyor.
Seçim gündemiyle gerçekleştirilen toplantıda, HDP’nin seçimlere tek listeyle girilmesi önerisine karşı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi’nin (EMEP) kendi listelerinden girme önerisi üzerine uzlaşmazlık yaşandı.
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz arasında müzakere etmek üzere görüşme gerçekleştirildi.
Yapılan görüşmenin ardından uzlaşının sağlandığı öğrenildi.
Emek ve Özgürlük İttifakı, uzlaşmanın detaylarını ise yazılı olarak açıklayacak.
Garo Paylan’dan YSK’ye çağrı: Depremzedelerin oy kullanabilmeleri için süreyi uzatın
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Yüksek Seçim Kurulu (YSK) depremzedelere adres bildirmeleri için 17 Mart’a kadar süre verdi ancak birçok kişi yarın dolacak bu süreden haberdar değil. Çünkü yeterince bilgilendirilmedi, kamu spotları yayınlanmadı ve bu yurttaşlarımızın kaldıkları yerlerde bu bilgilendirmeler yapılmadı. Onlara teknik destek de verilmedi” ifadelerini kullandı.
Paylan, “Depremzede yurttaşlarımız mutlaka oy kullanabilmelidir, bununla ilgili de gerekli tedbirler alınmalıdır. Bunun için de YSK’daki hakimlere çağrı yapıyorum. Gelin, yarın gece bitecek bu başvuru süresini en az bir 10 gün daha uzatın ve bütün televizyonlarda bununla ilgili kamu spotlarını ortaya koyun” dedi.
Pek çok yurttaşımızın interneti yok, telefonları yok, bilgisayarları yok. İnternete ulaşma şansları yokken onlara diyorsunuz ki ‘Ey depremzedeler, e-Devlet’e girin, e-Devlet’e girmezseniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne başvurunuzu yapmazsanız oy kullanamayacaksınız’ diyorsunuz. Bu kabul edilemez.
Nüfus müdürlüklerine giden yurttaşların da işlemlerini yapmakta zorlandığını vurgulayan Paylan, “Buraya gelen yurttaşlarımız neyle karşılaşıyor? Sistem kilitlenmiş durumda. Sistem, ‘Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeniyle işlemlerinizi tamamlayamıyoruz’ diyor. Şu anda yüz binlerce yurttaşımız bu sisteme girmeye çalışıyor ama sistem kilitlenmiş durumda” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı’na soruyorum; neden bu sistemi çalışır hale getirmiyorsunuz? Depremzede yurttaşlarımızın öfkesinden mi korkuyorsunuz? Depremzede yurttaşlarımızın, enkaz altında bırakan bu iktidarı cezalandırmasından mı korkuyorsunuz?
HÜDAPAR’a ilişkin soruya da yanıt veren Paylan, “Partilerin sözlerinden çok, yaptıkları değerlendirilmelidir. HÜDAPAR’ın da bu anlamda karanlık bir geçmişi vardır ve bu karanlık geçmişi sorgulanmaktadır. 1990’lardaki faili meçhullerle ilgili sorumlulukları sorgulanmaktadır” diye konuştu.
Bugüne kadar HÜDAPAR yetkilileri bir özeleştiride de bulunmamıştır. Bence önemli olan, herkesin geçmişte yaptıkları hatalarla yüzleşmeleri ve özeleştiri vermeleri esastır. Bu konuda da özeleştiri duymadığımız için HÜDAPAR’a karşı olan önyargımız da tabii ki derinleşmektedir. Şu anda Cumhur İttifakı, bir kötüler ittifakı, bir geçmişi karanlıklar ittifakı olarak ortada durmaktadır. Geçmişi karanlıklar ittifakının da Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olmasını elbette istemiyoruz.
Seçim sonrası ekonomi: ‘Gündelik önlemler yeterli olmayacak, reformlar gerekli’
Ekonomik kriz derinleşerek devam ederken, 14 Mayıs’ta seçmenler sandığa gidecek.
Ekonomideki güncel durumu ve seçimden sonra ülkeyi bekleyen ekonomik tabloyu değerlendiren iktisatçılardan Hayri Kozanoğlu, krizin kontrolden çıkmasını önlemek için gündelik önlemler alındığını belirterek, “Seçimden sonra kim seçilirse seçilsin bu anlayışı uzatmak mümkün olmayacaktır” dedi.
Erhan Bilgin ise “Yeni hükümet nur topu gibi bir krizi kucağında bulacak ve reformlar yapması gerekecek” diye konuştu.
Kulis: CHP, Erçetin, Elçi ve Çerkezoğlu’na vekillik teklifi götürdü
Millet İttifakı içinde yer alan CHP, kamuoyunda tanınmış isimlere milletvekili adayı olarak gösterilmeleri yönünde teklif götürdü.
BirGün’de yer alan habere göre CHP, çok sayıda sürpriz isimle görüşüyor.
Buna göre CHP yönetimi, ‘sanatçı kontenjanı’ndan Candan Erçetin’i aday olarak göstermeyi tartışıyor. Erçetin’in yetkili isimlerle ön görüşme yaptığı, ancak kesin karara varılmadığı iddia edildi.
CHP’nin gündemindeki bir diğer isim ise Arzu Çerkezoğlu oldu. DİSK Başkanı Çerkezoğlu’nun ismi, önceki dönemde de adaylık için geçmişti. DİSK’in eski başkanlarından Süleyman Çelebi de daha önce CHP’den milletvekili seçilmişti.
Diyarbakır Barosu’nun eski Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’ye de adaylık için teklif götürüldü. Türkan Elçi ile görüşmelerin olumlu seyrettiği ve yakın zaman içerisinde açıklama yapılacağı belirtildi.
CHP’nin adaylık teklifi götürmeyi planladığı bir diğer ismin ise Mısra Öz olduğu iddia edildi. 8 Temmuz 2018 tarihinde Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasında oğlu Arda Sel ile eşi Hakan Sel’i kaybeden Mısra Öz’ün kabul etmesi halinde CHP listelerinden milletvekili adayı olabileceği belirtildi.
HDP Eş Genel Başkanları müzakere için TİP ve EMEP ile görüşecek
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın, seçim gündemiyle HDP’nin ev sahipliğindeki toplantısı devam ediyor.
HDP, Merkez Yürütme Kurulu toplantısında alınan karar doğrultusunda seçimlere bir listeyle girilmesi önerisini masaya taşıdı.
Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi ise kendi listelerinden girme önerisi getirdi.
HDP Merkez Yürütme Kurulu’nca yetkilendirilen Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar, önerileri müzakere etmek üzere TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile görüşecek.
YSK Başkanı: 15 ülkede daha sandık kurulacak
YSK Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs seçimlerinde 15 ülkede daha sandık kurulmasına karar verildiğini duyurdu.
Yener, “Bu yıl yapılacak olan seçimlerde 15 yeni ülkede daha sandık kurulması gerekliliği tespit edilmiş olup, bu ülkeler; Afganistan, Belarus, Brezilya, Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz ve Tanzanya olarak belirlenmiştir” açıklaması yaptı.
AKP, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine karar verdi
AKP Meclis Grubu, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı aldı.
CHP Meclis Grubu da pazartesi günü toplanarak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi için grup kararı alacak.
Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı: Demirtaş ve Kavala hakkındaki AİHM kararlarına uyacağız
Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlarından Ünal Çeviköz, 14 Mayıs’taki seçimin kazanılması halinde planladıkları dış politika hamlelerini ABD basınına anlattı.
Artı Gerçek’in aktardığına göre Çeviköz, Politico sitesi ile söyleşisinde Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile ilişkilerde yeniden başlangıç vaat ederken, haklarındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılacağını söyledi.
Yeni bir hükümetin Türkiye’nin insan hakları konusunda kötüleşen sicilini onarmaya çalışacağını söyleyen Çeviköz, Demirtaş ve Kavala hakkındaki AİHM kararlarına uyulacağını vurguladı.
Politico ise Demirtaş ve Kavala için “Erdoğan’ın şu an cezaevinde tutulan en tanınmış muhalifleri” tanımını yaptı.
“İç siyasette bir normalleşme süreci başlatacağız” diyen Çeviköz, “Bu da müttefiklerimize ve tüm Avrupa ülkelerine basitçe, ‘Türkiye’nin yeniden demokrasi yolunda olduğu’ mesajını verecek ve Türkiye’nin pozisyonuna dair algıda ciddi bir değişiklik yaratacak” ifadelerini kullandı.
Emek ve Özgürlük İttifakı toplandı
Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partiler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri gündemiyle Halkların Demokratik Partisi’nin ev sahipliğinde toplandı.
İttifak, cumhurbaşkanı adayı çıkarma eğilimini tartışacak, parlamento seçimleri stratejisini belirleyecek.
Toplantıya Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, EHP Genel Sekreteri Emre Öztürk, Parti Sözcüsü Özge Akman, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu üyeleri Perihan Koca ve Juliana Gözen, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Barış Kayaoğlu, yöneticileri Erdal Ataş ve Dilşat Cambaz Kaya, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Parti Sözcüsü Sera Kadıgil ile HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcıları Tayip Temel, Tuncer Bakırhan ve Sultan Özcan katılıyor.
HDP, dün gerçekleştirdiği Merkez Yürütme Kurulu toplantısında cumhurbaşkanlığı eğilimini yeniden gözden geçirmiş, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 18 Mart’ta gerçekleştireceği ziyaretin ardından tutumunu ortaya koyacaktı.
Ancak HDP, bu eğilimini Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerle müzakere ederek son kararını verecek.
Ayrıca HDP, milletvekili seçimlerine tek listeyle girmesi eğilimini de ittifak partileriyle tartışacak.
HDP’de ‘iki dönem kuralı esnetilmeyecek’
HDP, parlamento seçimleri için milletvekili aday adayı başvurularını 17 Mart’tan itibaren almaya başlayacak.
Belediye eş başkanlarının aday olmayacağı ve iki dönem kuralının esnetilmeyeceği öğrenildi.
Seçim öncesi adres beyanı için son 2 gün
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, depremzedelerin 14 Mayıs’ta seçme ve seçilme hakkını kullanabilmeleri için 18 Mart’a kadar yeni adres beyanında bulunmaları gerektiğini bildirmişti.
Buna göre, deprem bölgesinde ikamet eden ve taşınmak zorunda kalan seçmenler, seçimlerde oy kullanabilmek için adres değişikliği bildirimlerini 17 Mart saat 23.59’a kadar yapabilir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
14 Mayıs seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının kullanılabilmesi adına afetzede vatandaşlarımız; diğer il veya ilçelerden birine taşınmışsa taşındığı yerdeki adrese (yurt, otel, pansiyon gibi geçici yerler dahil); aynı il veya ilçe içindeki ikamet adresi dışında başka bir konut, prefabrik ev, yurt, konteyner, çadır kent, huzurevi ve benzeri yerde barınıyorsa bu tür geçici yerlere yönelik yeni adres beyanını 17 Mart saat 23.59’a kadar nüfus müdürlüklerimizin yanı sıra e-Devlet ve nüfusmatiklerimiz üzerinden yapabilecektir.
18 Mart tarihinden itibaren ise adres beyanına dair işlemler, ilçe seçim kurullarının kararıyla yapılacaktır.
‘Seçim ittifakı’na ilişkin usul ve esaslar belirlendi
Yüksek Seçim Kurulu’nun 14 Mayıs seçimlerinde siyasi partilerin ittifak yapabilmelerine yönelik usul ve esaslara ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Siyasi partiler ittifak protokolünü YSK’ye 24 Mart’a kadar teslim edecek.
Seçim propagandası döneminin usul ve esasları Resmi Gazete’de
14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin propaganda döneminde uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Karara göre, cumhurbaşkanı seçimi için 31 Mart Cuma günü, milletvekili seçimi için ise 18 Mart Cumartesi günü, propaganda süreci başlayacak, 13 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de sona erecek.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise propaganda süreci 15 Mayıs Pazartesi günü başlayacak, 27 Mayıs Cumartesi saat 18.00’de son bulacak.
Miting alanları ilçe seçim kurullarınca belirlenecek
Seçim zamanında, genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak.
Hangi meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılabileceği ilçe seçim kurullarınca belirlenecek.
İlçe seçim kurulunca, o seçim çevresi içindeki miting alanları 28 Nisan Cuma gününe kadar belirlenerek, seçime katılan adaylara yazılı olarak bildirilecek.
Adaylar, bildirimden itibaren 2 gün içinde yararlanmak istedikleri miting alanlarını ve süresini yazılı olarak ilçe seçim kuruluna iletecek.
Kampüslerde ve yurt dışında sözlü propaganda yasak
Karara göre; fakültelerin, öğrenci yurtlarının, teknik ve idari birimlerinin bulunduğu etrafı kapalı ve giriş çıkışların kontrollü yapıldığı üniversitelerin kampüslerindeki tüm açık ve kapalı alanlarda seçim propagandası ve seçim toplantısı yapılamayacak.
Yurt dışında ve gümrük kapılarında sözlü propaganda yapılamayacak.
Öne çıkan diğer kurallar şöyle:
- Oy verme gününden önceki on gün içinde yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak.
- Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak.
- Propaganda döneminin başlangıcından oy verme gününe kadar şehir içi veya şehir dışında, toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarındaki reklam yerleri ve araçlarında, propaganda içeren yayınlar yapılamayacak.
HDP MYK seçimlere tek liste ile girilmesi kararı aldı
Seçimlere tek listeyle girilmesini kararlaştıran HDP MYK, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerle müzakere için Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’a tam yetki verdi.