Şili Devlet Başkanı Pinera hakkında ‘Pandora’ soruşturması

Şili Devlet Başkanı Pinera hakkında ‘Pandora’ soruşturması

Şili yargısı, Pandora Belgeleri’nin yayınlanmasının ardından vergi cennetlerindeki yatırımları ifşa olan Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera hakkında soruşturma başlattı. Türkiye’de ise belgelerde adı geçenler için herhangi bir hukuku süreç başlatılmadı.

Şili’de Devlet Başkanı Sebastian Pinera hakkında hukuki süreç başlatıldı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, avukat Luis Rendon’un Sebastian Pinera’ya dönük şikayeti dikkate alınarak davanın açılmasına karar kılındığı belirtildi.

Geçen hafta Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Pinera da dahil olmak üzere 300’den fazla siyasetçinin denizaşırı faaliyetlerini ifşa eden 11.9 milyondan fazla finansal kaydın yer aldığı Pandora Belgeleri’ni açıklamıştı.

Belgelerde, ülkenin en zenginleri arasında olan Pinera’nın Britanya Virjin Adaları’ndaki offshore şirketler üzerinden bir aile dostuyla ortak işlettiği Dominga madencilik projesiyle ilgili işlemler yaptığı belgelenmişti.

Belgeler, sözgelimi madenin 2011 yılında satılmasıyla gelen paranın ve ülkenin kuzeyinde bulunan doğa koruma alanındaki bölgenin vergi beyanının yapılmadığını belirtiyor.

Türkiye’de yargı sessiz

Şili’de devlet başkanı hakkında hukuki süreç başlatılırken, Türkiye’de ise Pandora Belgeleri’nde adı geçen çok sayıda siyasetçi ve iş insanı ile ilgili henüz başlayan bir yargı süreci olmaması dikkat çekiyor.

HABER MERKEZİ