Şili’de solun zaferi: Gabriel Boric cumhurbaşkanı seçildi

Şili’de solun zaferi: Gabriel Boric cumhurbaşkanı seçildi

Hükümet karşıtı protestolar sırasında öne çıkan Gabriel Boric, Şili’nin en genç Cumhurbaşkanı oldu. Yerli dilinde zaferi kutlayan Boric, ataerkilliğe, neo-liberal politikalara, ekolojik yıkıma karşı mücadele sözü verdi.

Şili’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini öğrenci hareketinin eski liderlerinden solcu aday Gabriel Boric kazandı. Boric, oyların yüzde 56’sını alarak, Şili’nin en genç ve en çok oy alan Cumhurbaşkanı oldu. Önceki Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, üç aylık geçiş süreci için Boric ile bir video konferans düzenledi.

Mupuche konuştu

Boric, zafer konuşmasını Mapuche dilinde yaptı. Sosyal hakları genişletme ve doğal çevreyi yok eden madencilik girişimlerine karşı mücadele sözü veren Boric, Şili’nin eski diktatörü Augusto Pinochet tarafından dayatılan neo-liberal ekonomik modelin ayırt edici özelliği olan “özel emeklilik sistemini” sona erdireceğini duyurdu.

Ataerkilliğe karşı muhalefet sözü

Boric, “Biz yaşamımıza ve haklarımıza tüketim malı muamelesi yapılmamasını ve haklarımıza saygı gösterilmesini talep eden bir nesiliz. Zengine ayrı yoksula ayrı adalet uygulandığının farkındayız. Yoksulların Şili’deki adaletsizliğin bedelini ödemeye mecbur bırakılmasına daha fazla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kadınlara seslenen Boric, Şili’ye geçmişten miras kalan ataerkilliğe karşı muhalefet edeceğinin sözünü verdi.

Gabriel Boric kimdir?

Şili Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyan Boric, 2012’de Şili Üniversitesi Öğrenci Federasyonu Başkanı olarak seçildi. Öğrenci temsilcisi olarak 2011-2013 Şili öğrenci protestolarının önde gelen isimlerinden biri oldu.

Boric, Magallanes ve Antarktika bölgesini temsil eden Temsilciler Meclisi’ne önce 2013’te bağımsız aday olarak, ardından 2017’de diğer birçok partiyle oluşturduğu sol koalisyonun bir parçası olarak Geniş Cephe adayı olarak iki kez seçildi.

Şili’deki 2019 sivil ayaklanma sırasında Boric, Anayasa’yı değiştirmek için referandumun yolunu açan anlaşmayı müzakere eden politikacılardan biriydi.

2021’de, Geniş Cephe, Komünist Parti ve diğer küçük hareketlerden oluşan bir ittifak adayı olarak resmi ön seçimleri halk oylarının yüzde 60’ını alarak kazanan Boric, Apruebo Dignidad koalisyonunun başkan adayı olarak seçildi. 19 Aralık 2021’de Boric, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oyların yüzde 56’sını alarak José Antonio Kast’ı mağlup etti. Boriç, Şili tarihinde en fazla oyla seçilen Cumhurbaşkanı oldu.

 

HABER MERKEZİ