Sokak müzisyenlerine yönelik polis engeli Kürtçe şarkılarla protesto edildi: ‘Biz her yerde Kürtçe müzik yapacağız’

Sokak müzisyenlerine yönelik polis engeli Kürtçe şarkılarla protesto edildi: ‘Biz her yerde Kürtçe müzik yapacağız’

Kürtçe müzik yapan sokak müzisyenlerin polis tarafından engellenmesi İstanbul, Diyarbakır, Batman ve Mardin’de şarkılar ve halaylarla protesto edildi.  Yapılan açıklamalarda,  “Her yerde, her zaman Kürtçe müzik yapacağız” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü, 29 Ocak’ta Taksim’de bulunan İstiklal Caddesinde müzik yaparken polislerin müdahalesi darp edilerek gözaltına alınan sokak sanatçılarına destek vermek amacıyla İstiklal Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Zeynel Özen ve HDP İstanbul İl  Eşbaşkanı Ferhat Encü katıldı. Açıklamaya Gölge Kültür Sanat Merkezi (GKSM), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları (BEKSAV) ve birçok sivil toplum örgütü destek verdi.

İstiklal Caddesi’nde sanatçılar enstrümanlarıyla Kürtçe şarkıları seslendirdi. HDP milletvekilleri de grupla birlikte Kürtçe şarkılar söyledi.

‘Her zaman Kürtçe müzik yapacağız’

Açıklamayı yapan HDP İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, “Herkesin bildiği gibi burada ki sokak müzisyenlerine polisler tarafından saldırı gerçekleştiriliyor. Bundan dolayı birkaç gündür gündemdeler. Kürtçeye karşı bir tahammülsüzlükleri var. HDP İl Örgütü olarak bunu kabul etmiyoruz. Kürtçeye karşı değiliz, trafiği kapatıyorlar, Kürt müziğine karşı değiliz diyorlar, ama gördüğümüzde müzisyen arkadaşlarımız şarkılarını söylemek istediklerinde onları engellemeye çalışıyorlar.  Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz her yerde, her zaman Kürtçe müzik yapacağız” dedi.

‘Müzik duraklarımız kurulsun’

Sokak sanatçılarından Ferhat Demir, “Biz müzik duraklarımızın aynı yere kurulmasını istiyoruz. Kürtçeye karşı mutlaka bir tavırları var. Yetkililerinden bizim yerlerimizi açmalarını ve bize karışmamalarını istiyoruz” dedi.

Diyarbakır’da protesto

Diyarbakır’da da Sanat Sokağı’nda protesto yapıldı. Özgür Kadın Hareketi (TJA), Dicle Kültür ve Sanat Derneği, Ma Music Akademisi, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır Şubesi üyeleri protesto eylemine katıldı.

Etkinlikte, engellemeler Kürtçe şarkılarla seslendirilerek protesto edildi. Etkinliğe katılanlar, uzun bir süre erbaneler eşliğinde halay çekti. Etkinlik, “Bê ziman jiyan nabe (Dilsiz yaşam olmaz)” sloganı ve alkışlarla son buldu.

Mardin: Yasakları kabul etmeyeceğiz

Mardin’de bulunan Mezopotamya Kültür Sanat Derneği, eski Mardin’de bulunan Zinciriye Medresesi önünde yaptığı açıklamaya Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Halkların Demokratik Partisi destek verdi. Etkinlikte şarkılarını söyleyen kadınlar, yasakların kabul edilemeyeceğini söyledi.

HDP Mardin Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, “Kürt kimliği ve Kürt kültürüne yönelik büyük bir saldırı var. Bu yasaklar ve engellemeler kabul edilemez. Her dil, din ve renk kendi özüyle var olmalıdır. Artık Kürtçe dilinin resmi dil olması gerekiyor” dedi.

Batman’da da kadınlar sokakta Kürtçe şarkılar söyledi

Batman’da TJA öncülüğünde Kürtçeye dönük engellemeler Sanat Sokağı’nda protesto edildi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Başaran’ın yanı sıra çok sayıda kadın etkinliğe katıldı. Kadınlar hep birlikte seslendirdikleri Kürtçe ezgilerle engellemelere tepki gösterdi. Çevredekiler de alkışlarla etkinliğe katılanlara destek verdi.

HABER MERKEZİ