Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim tarihine ilişkin kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının üzerine seçim çalışmaları resmen başladı. 14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlere 36 siyasi partinin katılabileceği açıklandı. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine 63 gün kala günün öne çıkan gelişmeleri ve kimi değerlendirmeler canlı anlatım sayfamızda.
AKP yarın HÜDA PAR’ı ziyaret edecek
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı desteleyeceğini açıklamıştı.
AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz yarın saat 15.00’te HÜDA PAR Genel Merkezi’ne gidecek.
Görüşmenin ardından basına açıklama yapılacak.
Memleket Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce oldu
Memleket Partisi, Muharrem İnce’nin 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimde Cumhurbaşkanı adayı olduğunu duyurdu.
Memleket Partisi Sözcüsü Prof. Dr. İpek Özkal Sayan, “Genel Başkanımız Sayın Muharrem İnce’nin kararıyla değil, MYK, PM ve delegelerin kararıyla değil, doğrudan parti üyelerinin önüne sandık koyarak Cumhurbaşkanı adayımızı belirledik. Memleket Partisinin tüzüğüne göre Parti Genel Başkanını ve Cumhurbaşkanı adayını üyeler seçiyor. Toplam 105.326 memleket sevdalısı oy kullanmaya hak kazanmıştır. Seçim sonunda yapılan tasnif sonucu, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Memleket Partisinin adayı olarak Sayın Muharrem İnce seçilmiştir.” diye konuştu.
HDP’li Serhat Eren: Seçime sıfır riskle gireceğiz
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, bloke kararının kaldırılmasını olumlu bulduklarını söyleyerek “Bloke kararı açısından AYM, daha önce verdiği yanlış kararından döndü, düzeltti” dedi.
Cumhuriyet gazetesinden Sefa Uyar’a konuşan Eren, bununla birlikte sözlü savunmanın 11 Nisan’a ertelenmesini hukuka uygun bulmadıklarını ve belirsizliğin sürdüğünü belirtti.
Eren, şunları ifade etti:
AYM, sözlü savunmayı 14 Mayıs’tan önceki bir tarihe bırakmakla hükümete bizle ve seçimle ilgili müdahale etme, seçimi biçimlendirme olanağını tanımış oldu. Verilen kararla partimizin seçime girmesinin yolu açılmış gibi bir algı varsa, bu yanlış bir algı. 11 Nisan’da sözlü savunma alınırsa, 3 gün, 1 hafta, 10 gün sonra, yani 14 Mayıs’tan önceki herhangi bir günde karar verebilecek. Bu nedenle AYM’nin sadece 1 ay süre vermesini doğru, hukuka uygun bulmadık. Partimizle ilgili belirsiz süreci ortadan kaldıracak bir karar olmadı. AYM bu belirsiz süreci nihayete erdirmeli.
14 Mayıs’a bir gün kala dahi partimizle ilgili karar verilebileceğini biliyoruz. Sıfır riskle değerlendirme yapacağız ve sıfır riskle seçime gireceğiz.
Kılıçdaroğlu muhafazakar genç kadınlara seslendi
Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu “muhafazakâr genç kadınlara’ seslenerek, “Kazanım ve özgürlüklerinizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
Kılıçdaroğlu Twitter’da yaptığı paylaşımda, partisinin daha fazla demokratikleştiğini, iktidarın ise daha baskıcı olduğunu aktardı. Kılıçdaroğlu’nun mesajı öyle:
Muhafazakâr genç kadınlara seslenmek istiyorum. Biz baskıcı olan her şeyden arındık, demokratikleştik. Onlar en baskıcı olanı yanlarına çektiler. Kadına şiddetin önlenmesi kanununa savaş açanı ittifak ortağı yaptılar. Kazanım ve özgürlüklerinizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.
Partilerin milletvekilliği adaylığı için başvuru ücretleri belli oldu: En pahalı CHP
14 Mayıs’ta yapılması kesinleşen seçimler sonrası siyasi partiler de milletvekilliği aday adaylığı için koşullarını belirlendi.
AKP: Adaylık başvurusu için erkek adaylardan 20 bin lira, kadın ve genç adaylardan 10 bin lira, engellilerden ise 5 bin lira talep edilecek.
CHP: Aday adayı olmak isteyenlerden 30 bin lira alınacak. Engelliler, kadınlar ve gençlerde ise aday adaylığı için 15 bin lira yatırılacak. Depremlerden etkilenen Malatya, Osmaniye, Maraş, Antep, Adıyaman ve Hatay’da başvuru yapacak aday adaylarından ücret alınmayacak.
MHP: Başvuru aidatı olarak 3 bin TL belirlendi. Aday adaylarından yüzde 40 ve üstü engelli olanlardan başvuru aidatı alınmayacak.
İYİ Parti: Milletvekili aday adayı başvuru ücreti kadın ve erkeklerde 7 bin 500 TL olarak belirlendi.
Saadet Partisi: Erkekler için 15.000 TL, kadın ve gençler için 10.000 TL, engelli vatandaşlar için 5.000 TL başvuru ücreti belirledi. Deprem Bölgesindeki iller için aday adaylığı katkı payı alınmayacak.
HDP: Adaylık başvuru ücreti henüz ilan edilmedi. Kadın ve engelliler için pozitif ayrımcılık uygulanması bekleniyor.
Akşener’den iktidara: Şiddetli bir depremi şiddetli bir felakete dönüştürdünüz
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, deprem bölgesi Maraş’ta açıklamalarda bulundu.
Akşener’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Bu gezdiğimiz hiçbir yerde rozet takmadık. Ben takmadım, arkadaşlarımda rozet takmadı. Şimdi ikinci turda rozetimle geziyorum çünkü 14 Mayıs’ta bir seçim var. İster deprem bölgesi ister deprem bölgesi dışında kalan her bir alanda yaşayan yurttaşımız bir karar verecek. İlk gördüğümüz manzara gerçekten büyük bir afetti.
Afet felakete dönüşmeyebilirdi. İlk geldiğimde gördüklerimin üzerine bugün gördüklerim, samimiyetle söylüyorum depremzede olarak söylüyorum, gerçekten göğsümü kabarttı kendimi çok iyi hissettim. Felaketi yaşayanlar, buna maruz kalanlar o dönemi unuttuğunu zanneder ama ilk tetiklendiğinde ortaya çıkar. Bunu iktidarın yapması gerekiyordu. Belediyelerin yapması gereken iş başka.
Sayın Erdoğan ve arkadaşlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Şiddetli bir depremi şiddetli bir felakete dönüştürdünüz. Merkezi hükümetin bütçesiyle belediyenin imkanlarını bir araya getirerek vatandaşa hizmet edin.
Meral Akşener’le birlikte bölgeyi ziyaret eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş açıklamasında, “Sayın Genel Başkanım bunlarla ilgili zaman zaman biliyorsunuz polemik yapmak isteyenler var. Biz polemiklere girmiyoruz. İşimizi yapıyoruz, biz Kahramanmaraş halkı için buradayız. İstisnasız tüm belediyeler gücü yettiğince bir şeyler yapamaya çalışıyor. Burada artık biz siyasi tartışmalara artık aldırmıyoruz çünkü söylediğim gibi biz insani, kamu vazifemizi yapmak için buradayız” dedi.
Eski DSP’li 52 isimden Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması
Cumhur İttifakı’na dahil olacağı belirtilen ancak daha sonra DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın, “Cumhur İttifakı’ndan veya Millet İttifakı’ndan herhangi bir görüşme talebi gelmedi” ifadeleriyle seçime parti olarak gireceğini açıklayan DSP’nin eski bakan ve vekillerinden Kemal Kılıçdaroğlu’na destek geldi.
52 eski DSP bakan ve milletvekilinden de seçimlere yönelik açıklama geldi. 52 isim, cumhurbaşkanı adaylığı yarışında Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı.
DSP’li isimlerin açıklamasında, “Partili partisiz bütün Demokratik Solcu kardeşlerimizin de aynı doğrultuda hareket edeceklerine inanıyoruz. DSP’nin mevcut genel başkanı ve yönetici kadrolarını aynı noktada buluşmaya, Millet İttifakı’nı da bu önerimizi dikkate almaya davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.
Eski DSP bakan ve milletvekilleri şunlar; Ahmet Güzel,Ahmet Tan, Ayşe Jale Ağırbaş, Akif Serin, Ali Arabacı, Ali Günay, Ali Ilıksoy, Ali Tekin, Ayşe Gürocak, Bayram Fırat Dayanıklı, Cengiz Güleç, Çetin Bilgir, Emin Karaa, Erdal Kesebir, Fadlı Ağaoğlu, Güler Aslan, Hadi Dilekçi, Hakan Tartan, Halil Çalık, Halit Dikmen, Hasan Akyol, Hasan Gemici, Hasan Macit, Hasan Özgöbek, Hüseyin Mert, İhsan Çabuk, İstemihan Talay, Kemal Vatan, Melda Bayer, Mehmet Çümen, Mehmet Kocabatmaz, Metin Bostancıoğlu, Mustafa Vural, M.Tahir Köse, M.Kemal Tuğmaner, Necdet Tekin, Nural Karagöz, Orhan Ocak, Ömer Üstünkol, Rahmi Sezgin, Sadık Kırbaş, Salih Dayıoğlu, Sancar Sayın, Savaş Yazıcı, Suat Çağlayan, Süleyman Yağız, Şadan Şimşek, Tarık Cengiz, Uluç Gürkan, Yalçın Gürtan, Yavuz Bildik, Yekta Açıkgöz
Kılıçdaroğlu hangi partilerin kapısını çalacak?
Millet İttifakı’nın ortak Cumhurbaşkanı adayı olan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun kendisine tam destek verecek partilerin yanı sıra Meclis dışındaki birçok siyasi partinin de desteğini araması bekleniyor.
Gazete Duvar’da yer alan habere göre Kılıçdaroğlu’nun, “Bu sofra Halil İbrahim sofrası, bu sofra Millet sofrası. Herkesi kucaklamak için çalışacağız” mesajı veren bir kampanya yürüteceğini söyleyen çalışma arkadaşları, başta HDP olmak üzere seçime girme yeterliliği olan birçok siyasi partinin desteğinin aranacağını düşünüyor.
Bu kapsamda altı partiden oluşan Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu için çok sayıda partiden destek istenmesi bekleniyor. Altılı Masa’daki partilerin yanı sıra desteği aranacak partiler arasında Bağımsız Türkiye Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Halkların Demokratik Partisi, Memleket Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Değişim Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Sol Parti, Yeşiller ve Sol bulunuyor. Ancak bu partilerin tutumu yapılan ziyaretler ve adı geçen partilerin yetkili kurullarında yapılan tartışmaların ardından belli olacak.
YSK kararları Resmi Gazete’de: Seçim günü yasakları belli oldu
Seçime girme yeterliliğine sahip 36 partiye ilişkin YSK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Seçim gününe ilişkin bazı uygulama ve yasaklar da belli oldu.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 28. Dönem TBMM Milletvekili Genel Seçimine katılma yeterliliği olan 36 partiyi belirledi.
Karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Seçim tarihinden en az altı ay öncesi itibariyle teşkilat kurmuş ve il, ilçe ve büyük kongrelerini yapmış olan siyasi partiler seçime girmeye hak kazandı.
Seçim gününe ilişkin bazı uygulama ve yasaklar da belli oldu. Ülke genelinde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00 ile 17.00 arasında olacak. Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak.
14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak seçimlere katılma yeterliliği olan partiler şöyle:
Adalet ve Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, SOL Parti, Türkiye Değişim Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Zafer Partisi
Resmi Gazete’de seçim gününe ilişkin bazı uygulama ve yasakların yer aldığı YSK kararları da yayımlandı.
Buna göre;
Seçim günü saat 06.00’dan gece 24.00’a kadar alkollü içki satışı yasak olacak.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak.
Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Seçim günü saat 18.00’dan sonra düğünler yapılabilecek.
YSK’nin kararlarına göre saat 18.00’a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılaması yasak olacak.
Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
Saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs’ta da uygulanacak.
Ülke genelinde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00 ile 17.00 arasında olacak.
Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak.
Köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.
Hangi partiler seçime girebilecek?
Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere 36 siyasi partinin katılacağını duyurdu.
YSK’nin açıklamasına göre seçimlere girme yeterliliği bulunan 36 partinin yer aldığı listeye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.