HABER MERKEZİ – Yeni yayımlanan 696 sayılı KHK ile beraber “15 Temmuz darbe girişimi ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemler” kapsamına sokulacak girişimlerin bastırılması kapsamında hareket edecek sivillerin hiçbir hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu olmayacağı kanunlaştırıldı. Bu düzenlemeye tepki gösteren CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP son KHK ile paramiliter güçlere ‘dokunulmazlık’ verdi” yorumunda bulundu.
Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete’de yayımlandı.
İki yeni KHK yayımlandı: Binlerce ihraç var, ‘tek tip kıyafet’ uygulaması getirildi
KHK ile kamu kurumlarından toplam 2 bin 766 kişi ihraç edilirken, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere ilişkin ‘tek tip kıyafet’ uygulamasına dair hükümler de yer aldı.
Ancak 696 sayılı KHK ile beraber aynı zamanda 6755 sayılı OHAL Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında KHK’nin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 37. Maddesine yeni bir fıkra eklendi.
Bu fıkraya göre “15 Temmuz darbe girişimi ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemler” kapsamına sokulacak girişimlerin bastırılması kapsamında hareket edecek sivillerin hiçbir sorumluluğu olmayacağı belirtildi.
Böylelikle söz konusu sivillere yargıdan muafiyet tanınarak, fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumlulukları olmayacağı kanunlaştırılmış oldu.
KHK’nin 121. maddesinde şu ifadelere yer verildi:
Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır.
6755 sayılı Kanun’un 37. maddesinde ne yer alıyordu?
8 Kasım 2016 tarihli 6755 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun”da yer alan 37. maddenin 1. fıkrası şöyle:
MADDE 37– (1) 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz.
“Paramiliter güçlere dokunulmazlık”
KHK ile eklenen bu maddeye Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinden tepki geldi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “‘Terörle mücadele ediyorum’ diyecek herkesin başkalarını boğazlamasının önünü açtılar” derken, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise paramiliter güçlere dikkat çekerek şunları ifade etti:
AKP son KHK ile paramiliter güçlere ‘dokunulmazlık’ verdi. Toplumsal muhalefeti kontr-gerilla yöntemleriyle sindirmek istiyorlar.
HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir de “KHK ile “terör olaylarını bastıran sivillere yargı muafiyeti” getirildi. Paramiliter yapılar meşrulaştırılıyor ve yakında içişleri bakanlığına bağlanabilir; ya da onların kurucularından biri içişleri bakanı olur” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise şu değerlendirmede bulundu:
KHK ile yargılanmama muafiyetinin anlamı yasa ile silah kullanma yetkisine hukuk kuralları içerisinde sahip olan güvenlik güçleri dışındaki gladyo-jitem-hizbulkontra benzeri oluşumlara bundan sonrası bakımından mesaj ve güvence vermektir: ‘Siz suç işleyin yasası arkadan gelir.’