Suruç Davası’nda ‘Davutoğlu dinlensin’ talebi değerlendirilecek

Suruç Davası’nda ‘Davutoğlu dinlensin’ talebi değerlendirilecek

Suruç katliamı davasında konuşan avukatlar ihmaller zincirine dikkat çekerken, avukatların “Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu dinlensin” talebini karara bağlamayan mahkeme bu talebin bir sonraki duruşmaya kadar değerlendireceğine hükmetti. 

Urfa’nın Suruç İlçesi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobani’deki çocuklara oyuncak götürmek için Amara Kültür Merkezi önünde bir araya gelenlere dönük IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamla ilgili açılan davanın duruşması başladı.

33 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin firari sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali yönünden devam eden yargılamanın ilk duruşması Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve avukatların yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

‘Yolun kapanması ölümlere neden oldu’

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmaya katılan müşteki Soner Çiçek, şans eseri yara almadan olaydan kurtulduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

Hapisteydim, yeni tahliye oldum. Davada yer aldığıma dair tebligat aldım, ancak hiç bir duruşmaya getirilmedim. Saldırı günü çay almaya gitmesem belki bugün aranızda olmazdım. Ben kültür merkezine giderken çok defa üst aramasından geçtim ama katil elini kolunu sallayarak geldi ve katliam yaptı. Katliam sonrası da ihlaller devam etti. Biz hastaları hastaneye götürmeye çalıştık, polis biber gazı kullandı. Polis yolumuzu kapatmıştı, araçlarına çarparak hastaları götürdük. O yolun kapanması ölümlere neden oldu. Ben buna şahit oldum. Halkın yakaladığı bir kişi serbest bırakıldı. Katliam anı polis yoktu, ancak sonrasında polisler yığıldı. Bunları bir arada düşününce katliamı yapanların korunduğu açığa çıkıyor. Yargılama sürecinde olay bir kişiye yıkıldı (Yakup Şahin). Ben bunu kabul etmiyorum.

Bu sözler üzerine mahkeme başkanı, daha önce yapılan yargılamada kararı kendisinin vermediğini belirtti. Ardından söz alan SGDF Eş Genel Başkanı Okan Danacı, federasyon adına duruşmaya katılma talebinde bulundu.

‘Davutoğlu dinlensin’

Suruç katliamında yaralanan Uğur Ok’un kardeşi Satiye Ok, bu güne kadar gerçek bir yargılama ile karşılaşmadıklarını ifade ederek, “O dönem başbakan olan Davutoğlu çıkıp ‘Konuşursam yer yerinden oynar’ dedi. Ama dinlenmedi. Mahkemeden dinlenmesini talep ediyorum” diye konuştu.

‘Dosya yerinde sayıyor’

Katliamda yaşamını yitiren Uğur Özkan’ın babası Mehmet Özkan, 6 yıldır adaletin sağlanamadığını ve dosyanın yerinde saydığını kaydederek, “İlhami Ballı Türkiye’de, ancak siz onu bulamıyorsunuz. Türkiye isterse çıkarıp getirir. Devletin imkanı var, nasıl bulamıyorlar? Dosya tek bir kişiye yığıldı, bu adalet mi? Davutoğlu’nun dinlenmesini her duruşmada talep diyoruz, neden dinlenmiyor?” şeklinde konuştu.

’22 duruşmada adalet bulamadık’

Katliamda yaşamını yitiren Cemil Yıldız’ın eşi Sultan Yıldız, daha önce görülen 22 duruşmada adalet bulamadıklarını belirterek, “22 duruşmada bize ‘Ne söylemek istiyorsunuz’ diye soruldu ama bize ‘neler yapılmadı’ diye sorun. Kamera kayıtları kayıp, katil elini kolunu sallayarak geldi bir şey yapılmadı. Biber gazı sıkıldı yaralılara. Ömer Aslan duruşmaya getirilmedi, katili taşıdı neden getirilmiyor. Yaralılarımız, aileler cezaevine atıldı ama katiller elini kolunu sallayarak geziyor” ifadelerini kullandı.

‘Gaz sıkılmasa oğlum belki ölmezdi’

Katliamda yaşamını yitiren Çağdaş Aydın’ın babası Fethi Aydın, “Yaralılara biber gazı sıkıldı, sıkılmasa benim oğlum belki ölmezdi. Ben yaralandım. Orada bulunan mülki amirlerin hepsi suçlu. Çocuklarımızın katledilmesine yardımcı oldular. Yakup Şahin hiç duruşmaya getirilmedi. Biz binlerce kilometreden geliyoruz, o gelmiyor. Onun dinlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

Katliamda yaşamını yitiren İsmet Şeker’in kızı Dilek Şeker, mülkü amirlerin suçlu olduğunu belirterek, yüz yıl geçse de adalet aramaya devam edeceklerini söyledi.

‘Dosyada ihmaller zinciri var’

Suruç aileleri avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, dosyada ihmaller zinciri olduğunu ifade ederek, “Çok organize bir suç örgütünün yargılaması yapılması gerekirken, 3 kişinin yargılanmasına şahit oluyoruz. Biz birçok gelişmeyi basından öğreniyoruz. Sadece Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali açısından devam etmesi bizi adalete ulaştırmayacak” diye konuştu.

Talepler sıralandı

Avukat Serdil İzol, dosyadaki eksiklere dikkat çekerek, avukatların taleplerini şu şekilde aktardı:

Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesini istiyoruz.

 

İçişleri Bakanlığı tarafından 12 Ocak 2021 tarihinde ‘Sultanahmet ve Suruç saldırılarının patlayıcılarını temin eden DEAŞ’lı terörist yakalandı’ başlığıyla servis edilen açıklamada adı geçen Azzo Halaf Süleyman el Aggal ile saldırıyla bağlantısı bulunan Mahir el Aggal dosyaya dahil edilmedi. Süleyman el Aggal’ın dinlenmesi talebinde bulunuyoruz.

 

Ömer Yeteğ’in Ankara Gar Katliamı ile ilgili beyanları var, Yeteğ’in bu dosyada ifadesinin de alınmasını istiyoruz, çünkü Suruç’a dair de beyanları var.

 

İlhami Bali’nin eşi Hülya Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin eşinin mahkemeye getirilip dinlenmesini istiyoruz.

 

Katliama dair 5 saatlik görüntü kayıp. Nerede olduğuna dair bir araştırma yapılmadı, bulunması için araştırma yapılmasını, kaybedenler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyoruz.

 

Şeyh Abdurrahman Alagöz ile HTS kayıtlarında irtibat halinde olduğu belirlenen sık görüştüğü kişilerin araştırılmasını talep ediyoruz.

 

İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi hakkında mahkemeden insanlığa karşı suç işledikleri yönünde suç duyurusunda bulunulmasını istiyoruz.

 

IŞİD’in Adıyaman sorumlusu Mustafa Dokumacı’nın eşi ve canlı bombaları eğiten Ulkar Mammadova canlı bombalara dair bilgi sahibi, burada dinlenmesini istiyoruz.

 

Kasım Güler’in katliama dair ifadeleri var, tanık olarak dinlenmeli.

 

Alagöz ile bağlantılı olan Ahmet Güneş, İbrahim Halil Yoldaş’ın tanık olarak dinlemesini istiyoruz.

 

Firari sanıklar ile ilgili yeni tespitlerin olup olmadığı ile ilgi yetkili mercilere yazı yazılmasını istiyoruz.

 

Antep İŞİD hücresi araştırılmalı, Suruç katliamında yer alan kişilerin bağlantıları ortaya çıkarılmalı.

Davutoğlu talebi değerlendirilecek

Kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, ESP ve SGDF’nin davaya müdahil olma talebini kabul etti.

Dönemin Başkakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi yönündeki talebi bir sonraki duruşmaya kadar değerlendirileceğini belirten mahkeme heyeti, firari sanıklar İlhami Bali’nin eşi Hülya Bali ve Deniz Büyükçelebi’in eşi Şengül Büyükçelebi’yi tanık olarak dinleyecek.

Adalet Bakanlığı’na müzakere yazılarak IŞİD ile ilgili Türkiye genelinde yapılan soruşturma-kavuşturmalara dair bilgilerin mahkemeye gönderilmesini isteyen mahkeme heyeti, avukatların bazı taleplerini de bir sonraki duruşmaya kadar değerlendirecek.

Duruşmaların bundan sonra Hilvan Cezaevi Kampüsünde görüleceğini belirten mahkeme heyeti, duruşmayı 1 Haziran’a ertelendi.

HABER MERKEZİ