Suudi Arabistan, Lübnan’ın Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararı aldı

Suudi Arabistan, Lübnan’ın Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararı aldı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Lübnan Enformasyon Bakanı’nın açıklamaları üzerine hem Lübnan’dan tüm ithalatı durdurma kararı aldı hem de Lübnan’ın Riyad’daki büyükelçisine de ülkesine dönmesi için 48 saatlik süre tanıdı.

Suudi Arabistan, Lübnanlı bir bakanın Yemen savaşına ilişkin eleştirel açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Lübnan’ın Riyad Büyükelçisi’nden ülkeyi 48 saat içinde terketmesini isteyen Suudi Arabistan, ülkesinin Beyrut Büyükelçisi’ni de istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.

Suudi Arabistan ayrıca Lübnan’dan yapılan ithalata da tümden yasak getirdi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yer alan açıklamada, Suudi Arabistan’ın istişare için Lübnan’daki Büyükelçisi Velid bin Abdullah el-Buhari’yi Riyad’a çağırdığı, Lübnan’ın Riyad Büyükelçisi Fevzi Kabbara’nın da 48 saat içinde ülkesine dönmesi yönünde bilgilendirildiği kaydedildi.

Açıklamada bu gelişmenin ülkede yaşayan ve çalışan Lübnan vatandaşları ve ailelerini etkilemeyeceği bildirildi.

Açıklamada ayrıca Suudi Arabistan’ın ikinci bir duyuruya kadar Lübnan’dan tüm ithalatı da askıya aldığı aktarıldı.

Lübnan’da yakıt sıkıntısı yüzünden enerji santrallerinin çalışmaması elektrik kesintisine yol açtı

Lübnan Hizbullahı’nın Riyad ve Beyrut ilişkilerine zarar verdiğine de değinilen açıklamada, “terörist” olarak tanımlanan Hizbullah’ın, Lübnan devleti adına karar verip ülkeyi kendi projelerini hayata geçirmek için bir üs olarak kullandığı belirtildi.

Hizbullah’ın, Lübnan’daki tüm limanları kontrol altında tuttuğu savunulan açıklamada, Suudi Arabistan’ın tüm uyarılarına rağmen Riyad’a ihraç edilen ürünlerin arasında uyuşturucu sevkiyatının durmadığı vurgulandı.

Krizin nedeni Yemen’deki savaş

Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi, bakanlık görevini devralmasından önce katıldığı bir televizyon programında Yemen konusunda Suudi Arabistan yönetimini suçlayıcı ifadeler kullanmıştı.

George Kordahi “Husilerin silahlı bir örgüt olarak kendi toprağını savunduğunu düşünüp düşünmediğine” ilişkin bir soruya “Tabii ki toprağını koruyor. Şahsi görüşüm, Yemen’de bu savaşın sona ermesi gerekiyor. Savaş uçaklarıyla evler, binalar, köyler ve şehirler saldırılara maruz kalıyor” yanıtını vermişti.

Enformasyon Bakanı George Kordahi’nin bu ifadeleri üzerine Başbakan Necib Mikati, bir televizyon kanalında açıklama yaparak bakanın görüşlerinin kabinenin görüşünü yansıtmadığını belirtmişti.

Lübnan’dan açıklama gelmedi

Suudi Arabistan’ın ne Riyad büyükelçisinin ülkeyi terketmesi ne de ithalatın yasaklanması kararı üzerine Beyrut’tan henüz bir açıklama yapılmadı.

Suudi Arabistan, nisan ayında Lübnan’dan meyve ve sebze ithalatını uyuşturucu kaçakçılığını gerekçe göstererek yasaklamıştı.

Modern tarihinin en büyük mali krizi içindeki Lübnan’ın ekonomik sorunlarının Riyad yönetiminin ithalat yasağı kararı ile daha da derinleşeceği belirtiliyor.

 

HABER MERKEZİ