Tunuslu kadınlar, sembolik olarak düzenledikleri cenaze töreni ile kadın cinayetlerine dikkat çekti. Eyleme katılan kadınlar, hükümete kadına yönelik şiddetle mücadelede sorumluluk alması çağrısında bulundu.
Tunus’taki kadın örgütleri ve dernekleri, kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı etkili mücadele ediyor. En son Tunus’ta 28 Nisan’da sembolik cenaze töreni düzenleyen kadınlar, kadına yönelik şiddette dikkat çekti.
Eyleme katılan kadınlar, 58 Sayılı Şiddetle Mücadele Yasası’nın uygulanmadığını belirterek, hükümetin kadın politikasına tepki gösterdi.
Eyleme katılan kadın dernekleri, hükümeti kadına yönelik şiddet ve cinayetlere ilişkin strateji ve planlama sürecine sahada olan kadın derneklerini de dahil etmeye çağırdı.
Feminist kadınlar, Tunus’ta kadınların katledilmesindeki artışa ve sorunun çözümüne ilişkin neler yapılması gerektiğini Nujinha’ya değerlendirdi.
Aswat Nisaa Derneği’nin Başkanı Sarah bin Saeed, sivil toplum örgütleri ile feminist örgütlerin, kadınların katledilmesinin ve haklarının gasp edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla 58 Sayılı Yasa’nın uygulanması yönünde hükümete baskı uyguladığını belirterek, bu konuda yeterince başarılı olunamadığını ifade etti.
‘Öldürülen kadınların yüzde 90’ının koruma talebi vardı’
Öldürülen kadınların yüzde 90’ının koruma talepleri ve mahkemelerde açılan davaları olduğunu belirten Sarah bin Saeed, ancak bu kadınlar öldürülene kadar hükümetin hiçbir şekilde ilgili mercilerini harekete geçirmediğine işaret etti.
Avukat Moufida Balghith de sivil toplumun kadına yönelik şiddetin azaltılması için yasanın çıkarılmasında önemli rolü olduğunu söyledi. Daha önce kadın dernekleri tarafından eksiksiz bir yasa hazırlamak için yürütülen büyük kampanyaları hatırlatan Moufida Balghith, 2004 yalında cinsel taciz ve 2017 yılında siyasi şiddet de dahil olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele için başka bir yasa çıkarıldığını dile getirdi.
‘Şiddetle mücadele siyasi meseledir’
Kadınların bir bölümünün ailenin ve toplumun baskısı, ekonomik sorunlar ve yasaların uygulanmaması nedeniyle davasını geri çektiğine işaret eden Moufida Balghith, şunları dile getirdi:
Fakat kadın bunu yapmak zorunda kalsa da yargının bunu kabul etmemesi ve bu durumu takip ederek kadını desteklemesi gerekir. Maalesef darp edilen kadın, onu buna iten koşullar nedeniyle geri çekilince dava düşüyor. Bu durum şiddet uygulayanı cesaretlendiriyor. Cezasızlık nedeniyle kadınlara dönük şiddet artıyor.
Sivil toplum olarak bu konuda daha fazla farkındalık yaratmak için çalışmalıyız. Bu yasanın uygulanmaması, kadınlar tarafından yeterince bilinmemesi kadın katliamlarını ikiye katlar. Bu konuda hükümet, şiddetle mücadelenin bir siyasi mesele olduğunu göz önünde bulundurarak tüm sorumluluğu üstlenmelidir.
‘Kadın gazetecilerin rolü önemli’
Feminist gazeteci Reem Shaabani, kadınların düzenlediği sembolik cenaze töreni eylemini haberleştirmenin kadına uygulanan şiddet konusunda farkındalık yaratmak ve kadınların mücadelesini desteklemek anlamında önemli olduğunu söyledi. Reem Shaabani kadına yönelik şiddete karşı Tunus’ta bir yasa olmasına rağmen hükümetin bu yasayı uygulamadaki yetersizliğine değindi.
Kadın gazetecileri, bilgi edinme hakkının gerekliliğini göz önünde bulundurarak kadına yönelik şiddetle mücadele etme ve 58 sayılı yasayı tanıtmaya çağıran Reeem Shaabani, Tunus’taki kadın derneklerinin çalışmalarına, planlamalarına ilişkin haber yapılarak kadın çalışmalarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.