14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala, demokratikleşme sürecinden ekonomiye, AB üyeliğinden dış politikaya kadar Türkiye dünya basınının merceği altında. Bugün gazetelerin manşete taşıdığı başlıklar ise şöyle;
- Financial Times: Erdoğan zorlu seçim öncesi elektrik faturalarında indirime gidiyor
- Middle East Eye: PKK ateşkesi sandıklar kapanana kadar uzattı
- Nikkei Asia: Türkiye seçimleri yabancı yatırımcıların ilgisini tazeledi
- Forbes: Türkiye seçimleri popülizm kavşağında
- Euronews: Muhalefet seçimi kazanırsa Türkiye’nin AB göçmen anlaşmasına ne olacak?
- Centre for European Reform: Seçimler sonrası AB ve Türkiye arasında yeni bir dönem mi başlıyor?
Financial Times: Erdoğan zorlu seçim öncesi elektrik faturalarında indirime gidiyor
Seçim öncesi Türkiye ekonomisine odaklanan Financial Times, bugünkü haberinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçime haftalar kala geçim krizini hafifletmeye yönelik girişimlerde bulunduğu ve bununla seçmenlerin beğenesini kazanmaya çalıştığını işledi. Türkiye’de son bir yıl içinde art arda gelen elektrik zamlarını grafiklerle haberine taşıyan Financial Times, Erdoğan’ın Çarşamba günü Meclis’te yaptığı grup toplantısındaki konuşmada önümüzdeki ayın faturalarına yansıyacak indirimleri gündeme getirdiğini belirtti.
Şiddetli enflasyonun sandığa yansıyacağı belirlemesinde bulunan Financial Times, haberinde Türk Lirası’nın da erimekte olduğunu ifade etti. Erdoğan’ın hayatının en zor seçimine gireceğinin belirtildiği haberde, Türkiye’nin agresif dış politikasına da değinildi.
Middle East Eye: PKK ateşkesi sandıklar kapanana kadar uzattı
Haberinde PKK’nin Salı günü yaptığı açıklamaya yer veren Middle East Eye, PKK’nin tek taraflı ateşkesini Türkiye’nin 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri sonrasına kadar uzattığının altını çizdi. Haberde ayrıca HDP’nin karşı karşıya olduğu kapatma davası ve B planı olarak gündeme gelen Yeşil Sol Parti ile seçime gireceği de belirtildi. Haberde, Millet İttifakı’ndaki milliyetçi ve muhafazakar partiler nedeniyle seçimde belirleyici rol oynayan HDP’nin dışarda bırakıldığının altı çizilirken, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) HDP ile yaşadığı ortak liste tartışmasına da yer verildi.
Nikkei Asia: Türkiye seçimleri yabancı yatırımcıların ilgisini tazeledi
Muhalefet partilerinin devletin piyasalara karışmaması ve ekonomik ortodoksiye dönüş sözü verdiğini başlığına taşıyan Nikkei Asia, Erdoğan’ın seçimi kaybetme ihtimalinin ortaya çıkışının uzun bir zamandır Türkiye pazarından uzak duran yabancı yatırımcıların tekrardan ilgisini çekmeye başladığını vurguladı.
Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelerek hem iktidardaki hem de muhalefetteki yetkililerle görüştüğü bilgisini veren Nikkei Asia, ülkeyi ziyaret eden yatırımcılar arasında Avrupalı bankaların da olduğu bilgisini paylaşırken, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın sıra dışı ekonomi stratejilerinin Türkiye ekonomisini istikrarsızlaştırdığının altını çizdi.
Forbes: Türkiye seçimleri popülizm kavşağında
Ünlü ekonomi dergisi Forbes, 14 Mayıs’ta Türkiye halklarının AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın popülist rejimi ile yeni bir yol arasında kritik bir seçim yapacağını belirttiği bugünkü yazısında Erdoğan’ın tecrübeli bir popülist olduğuna dikkat çekerken, Erdoğan gibi popülist bulduğu liderlerin isimlerini sıralayarak, “Tüm popülist liderler düzen karşıtı gösterilere karşıdır ve kutuplaştırıcı siyaset izlerler” belirlemesinde bulundu.
Popülizmin gerçek şikayetlerden kaynaklandığının ancak halk iradesini tanımadığının veya demokrasinin güçlendirilmesini garanti etmediğinin altının çizildiği yazıda, sonucun çoğunlukla muhalif seslerin kesilmesi ve halkın çıkarlarının göz ardı edilmesi ile “tek adam” rejimine evirildiği ifade edildi. Erdoğan’ın kutuplaştırıcı politikalarına değinilen yazıda, “Biz ve onlar” retoriğinin kullanıldığı ifade edildi.
Forbes, yazısını Türkiye’de muhalefetin seçim sonucunda zafer kazanmasının bölgeye potansiyel etkisini inceleyerek sonlandırırken, Altılı Masa’nın mülteci politikaları konusunda hükümetten çok da uzak bir noktada durmadığının altı çizildi.
Euronews: Muhalefet seçimi kazanırsa Türkiye’nin AB göçmen anlaşmasına ne olacak?
Euronews ise, bugünkü yazısında seçimin muhalefet tarafından kazanılması durumunda AB göçmen anlaşmasının akıbetine odaklandı. Seçimi Türkiye’nin göçmen politikaları üzerinden işleyen Euronews, muhalefetin göçmen politikalarının batılı devletlerin desteği anlamında fark yaratacağının altını çizdi.
Centre for European Reform: Seçimler sonrası AB ve Türkiye arasında yeni bir dönem mi başlıyor?
Seçim sonrası muhalefetin kazanması durumunda AB ve Türkiye ilişkilerini merceğine alan Centre for European Reform, haberinde şu ifadelere yer verdi:
Türkiye AB’nin en büyük ve stratejik açıdan en önemli komşularından biri, bir NATO üyesi ve AB üyesi adayı. 14 Mayıs’ta yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidarda kalıp kalmayacağını belirleyecek ve Türkiye’nin önümüzdeki yıllardaki iç ve dış politikasını belirleyecek. Seçim sonuçları AB ile Türkiye arasında son on yılda keskin bir şekilde kötüleşen ilişkiyi derinden etkileyecek. Muhalefetin zaferi Türkiye’nin iç ve dış politikasında ve batı ile ilişkilerinde önemli değişikliklere yol açacaktır. Muhalefet parlamenter sisteme dönüş, yargı bağımsızlığının yeniden tesisi ve ABD ve AB ilişkilerini geliştirmek istiyor. Ancak, muhalefet hükümeti bu gündemi tam olarak uygulamada zorluklarla karşılaşacak ve muhtemelen Kıbrıs ve Rusya ile ilişkiler gibi konularda AB ile bazı anlaşmazlıklar devam edecektir.
Türkiye’nin agresif dış politikasına, antidemokratik uygulamalarına, ekonomik istikrarsızlığa değinilen yazıda Avrupa Birliği üye ülkelerinin de yeni Türkiye ile olası ilişkilenme şekilleri mercek altına alındı.