HDP, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti. CHP ise ‘Montrö’ hatırlatması yaparak, “Montrö Anlaşması’na Türkiye Cumhuriyeti devletinin sadık kalması lazım” dedi.
Rusya’nın bu sabah Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a “özel askeri operasyon” başlatmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.
HDP Merkezi Yürütme Kurulu da bir açıklama yaparak, “2014 yılından bu yana Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerilim, bugün yaşanan gelişmelerle birlikte büyük bir savaş ve felaketin kapısını aralamıştır” ifadelerini kullandı.
Bu saldırıda NATO’nun rolüne de işaret eden HDP şu ifadeleri kullandı:
Ukrayna’da olanlar sadece iki komşu ülke arasında yaşanan bir gerilim değil aynı zamanda NATO ve Rusya arasındaki egemenlik mücadelesinin son halkasıdır.
Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ederek başlattığı askeri müdahaleyi kesin bir şekilde reddediyoruz. Rusya Hükümetini, Minsk Anlaşmasına sadık kalarak askeri operasyonları durdurmaya ve müzakere kanallarını yeniden açmaya çağırıyoruz. Ukrayna Hükümetini, iki blok arasında gerilimi artıracak tutumdan vazgeçmeye çağırıyor, Rusya ile diyalog kurma girişimlerini destekliyoruz.
AKP Hükümetini ise Montrö Boğazlar Sözleşmesinden doğan tüm yetki ve sorumluluklarını hiçbir biçimde esnetmeden yerine getirmeye çağırıyoruz. Sivillerin korunması ve insani trajedilerin önlenmesi için başta Birleşmiş Milletler ve AGİT olmak üzere uluslararası kurumları inisiyatif almaya çağırıyoruz.
Kılıçdaroğlu’ndan ‘Meclis’i toplayın’ çağrısı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da iktidara ‘Meclis’i toplayın’ çağrısı yaptı.
“Güvenlik zirvesinden sonra TBMM’yi acilen toplayın. TBMM’ye açık mı, kapalı mı, neyse bilgi verin. Ülkemiz açısından son derece stratejik, sorunlu bir süreci yaşıyoruz” diyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
Montrö Anlaşması’na Türkiye Cumhuriyeti devletinin sadık kalması lazım, baskı altında kalmaması lazım. Türkiye’nin güvenliği açısından Montrö Sözleşmesi çok önemlidir, ona bağlı, sadık kalmak da çok önemlidir. Birilerinin telkiniyle Montrö Anlaşması farklı uygulanmamalıdır. Bu konuda da hükümetin dikkatini çekiyoruz. Atılacak her bir yanlış adımın bize faturası ağır olur.