14 Mayıs seçimleri sonuçlarına göre cumhurbaşkanlığı ikinci tura kalırken, milletvekili sonuçlarına partilerin itirazı sürüyor. Yeşil Sol Parti’nin Urfa gibi kentlerde sonuçlara itirazları devam ederken, partinin İl Eş Başkanı Serdar Tüm, “Verilerimizin YSK’nin verileri ile uyuşmadığı çok sayıda sandık var” diyor.
14 Mayıs milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üzerinden iki gün geçti.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalırken, milletvekili sonuçlarına da partilerin itirazları henüz devam ediyor.
Diyarbakır başta olmak üzere Urfa, Mardin’de Yeşil Sol Parti’nin aldığı oyların bir bölümünün MHP ve Yeniden Refah Partisi’ne yazıldığı Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı sandık sonuç listesiyle ortaya çıktı, Yeşil Sol Parti ise birçok yerde söz konusu sonuçlara itiraz etti.
Yeşil Sol Parti, Urfa genelinde 100’ün üzerinde sandık için itiraz ederken CHP’nin Viranşehir’de 42 sandık için itiraz dilekçesi verdiği öğrenildi.
Sonuçlara itiraz edilen illerden biri olan Urfa’da AKP 8, Yeşil Sol Parti 4, CHP ve MHP ise 1’er vekil çıkardı.
Yeşil Sol Parti’nin yaptığı kimi itirazlar, kendi lehine sonuçlanırken, bazı sandıkların itiraz süreci henüz devam ediyor.
Yeşil Sol Parti’nin bu seçimde ilk kez seçime girmesinden kaynaklı resmi sandık kuruluna görevli bırakamaması ve her sandığa müşahit yerleştirme konusunda yaşanan eksiklikler konuşulan konular arasında.
Yeşil Sol Parti Urfa İl Eş Başkanı Serdar Tüm, 14 Mayıs’ta sandık güvenliği konusunda yaşanan eksiklikleri ve şu an ki itiraz sürecini Gazete Karınca’ya değerlendirdi.
‘Müşahit görevlendirme konusunda eksiklik yaşandı’
Yeşil Sol Parti’nin ilk kez seçime girmesinden kaynaklı resmi sandık kurullarına üye bulunduramadıklarını ifade eden Serdar Tüm, sahada yaşanan diğer eksiklikleri de özetledi:
Biz olabildiğince sandıklara müşahit vermeye çalıştık. Her sandığa da müşahit bulamadığımız için bu konuda eksikliklerimiz oldu. Müşahit bırakamadığımız sandıkların ıslak imzalı tutanaklarını bir şekilde Millet İttifakı ortaklarından CHP ile ortaklaşmaya çalıştık.
150 avukat Urfa’nın bütün ilçelerinde sahadaydı. Müşahit bulunduramamanın en büyük dezavantajı ıslak imzalı tutanakları alamamaktı.
Urfa özelinde daha farklı sorunların da yaşandığını belirten Tüm, bunları şöyle örnekledi:
Bazı köylere gidemiyoruz, müşahitlerimiz tehdit ediliyor. Kötü deneyimler yaşandı bu şehirde. 2018’de Şenyaşar ailesinin yaşadıkları gibi. Korucu köyleri var, kimseyi almıyorlar, müşahidi bırakalım bir kenara sandık başkanını dahi almıyor veya tehdit ediyor. O tür köylere gidemediğimiz için blok oyların önüne geçemedik. Bazı yerlerde arkadaşların can güvenliğini düşündüğümüz için görevlendirme yapamadık.
‘Verilerimizin YSK’ninkiyle uyuşmadığı sandıklar var’
Verilerin kendi sistemlerine girişi konusunda sistemde bir sorun yaşamadıklarını aktaran Tüm, ellerindeki verilerle YSK’nin verilerinin uyuşmadığını şu sözlerle aktardı:
Bizim Urfa’da kurduğumuz seçim takip merkezi vardı. Orada arkadaşlarımız ellerine ulaşan tutanakları girdiler. Sisteme girişlerde bir aksaklık yaşanmadı. Ama verilerimizin YSK’nin verileri ile uyuşmadığı çok sayıda sandık vardı.
Birçok ilçede sandığa itirazımız oldu. Bu itirazlardan bazıları da kabul edildi. Mesela Birecik’te, Yeşil Sol Parti oylarının MHP’ye yazılmasına ilişkin itirazımız vardı, kabul edildi. Siverek’te bir sandıkta 74 oyumuzun MHP’ye yazılmasına itiraz ettik, kabul edildi. Bugün halen birçok sandıkta yaptığımız itirazlar değerlendiriliyor.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda Yeşil Sol Parti’nin seçim güvenliği konusunda alacağı tutumu Tüm, şöyle ifade etti:
Yeşil Sol Parti MYK’si ikinci turda da Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini henüz yeni açıkladı. Biz seçim güvenliği konusunda da MYK’nin kararını bekliyoruz. Bize gelecek genelgede sandık güvenliğine ilişkin verilen karar doğrultusunda hareket edeceğiz.