Ekşi Sözlük, Avesta ve Rudaw’ın internet sitelerine erişim engelinin yanı sıra toplam 340 URL adresi ve siteye yasak getirildi. Yasakları Avukat Faruk Çayır, “Sosyal medyanın engellemesi Evrensel Hizmet Kanunu’na göre yasaktır. Bu kararı veren BTK yetkilileri ve BTK kurulunun tamamı suç işliyor” diye yorumladı.
Ekşi Sözlük’ün ardından Avesta ve Rudaw’ın internet siteleri de engellendi; podcast kanalı Hûrbînî, JINHA ile Xwebun gazetesinin hesapları, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) Kürtçe Twitter ve Telegram hesapları engel kararından nasibini aldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 21 Şubat tarihli talebiyle Ankara 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından büyük bölümü Kürt mecralarına ait 340 Twitter, Facebook, Telegram ve Youtube URL adresleri ve internet sitelerine erişim engeli kararı alması da dikkat çekti.
Hakimliğin “örgüt propagandası” iddiasıyla erişim engeli getirdiği URL ve internet siteleri için verdiği kararda “Talebe konu URL adreslerinden toplumun devlet kurumlarına olan güvenini azaltılmasının amaçlandığı, örgüt propagandasının yapıldığı görüldüğü…” ifadeleri kullanıldı.
‘Erişim engeli kararları anayasaya aykırı’

Konuyla ilgili Gazete Karınca’ya konuşan Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Avukat Faruk Çayır, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) verdiği kararların, 5651 sayılı yasaya göre vermiş kararlar olduğunu ifade etti:
Anayasa Mahkemesi, 2021 yılının başında ve sonunda vermiş olduğu kararlarla birlikte 5651 nolu yasaya göre verilen kararların anayasaya aykırı olduğunu kendi belirtti.
Hatta Anayasa Mahkemesi bu kanunla ilgili Meclis’in bir yıl içerisinde kanunla ilgili değişiklik yapması için süre verdi ve bu Ekim ayında doldu. Halen bir kanun yok ortada. Meclisin gündeminde de bu kanunla ilgili bir girişim yok. Dolayısıyla bu kanunun anayasaya aykırı olduğunu bizzat Anayasa Mahkemesi verdi. Yani şu an erişim engeli ile ilgili kararların tamamı anayasaya aykırı.
‘Biz yaptık oldu şeklinde hareket ediliyor’
Onlarca URL hesabına erişim kararı verilmesi bildiğimiz karartma. Artık sansürden çıktı. Ayrıca bu kanunda erişim engeli kararı verilebilmesi, bant daraltma kararı verilmesi gibi bir yetki yok. Kamu düzeni denilince, ifade özgürlüğü, haber hakkı bu anlaşılması gerekir. Ama temel hak ve özgürlükleri engelleyici girişimlerde bulunulması temelinden sorunlu. Biz yaptık oldu şeklinde hareket ediliyor.
‘Bant daraltma işlemiyle ilgili yetki kanunu yok’
En son Haberleşme Kanunu’na göre Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte bant daraltma işlemleri yapıldığını ifade eden Çakır, şöyle devam etti:
BTK’ya başvurup bu kararı neye göre verdiğinizi sorduğunuzda bu kanunu haberleşme kanuna göre verdikleri ve hakime onaylattıkları cevabını alıyorsunuz. Alternatif Bilişim Derneği adına, bizzat kendim, 8 Şubat’taki bant daraltma işlemiyle ilgili yetkili kanun bulunmadığı için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptım. Tedbir de talep ettik, henüz bir karar gelmedi talebimize ilişkin. Bununla ilgili karar da ancak 2 yıl sonra veriliyor. Yüzlerce hesabın engellenmesinin üzerine kararı iki yıl sonra kaldırabiliyorsunuz. Erişim engeli kararı verilmesi dört saat kararın kaldırılması iki yıl. Böyle bir düzende anayasal hukuktan, evrensel hukuktan bahsetme imkanımız yok.
‘BTK sadece idari bir kurul’
Evrensel Hizmet Kanunu diye bir kanun olduğunu hatırlatan Çakır, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
Bu kanuna göre internet bir evrensel hizmettir. Sosyal medyanın engellemesi Evrensel Hizmet Kanunu’na göre yasaktır. Bu kararı veren BTK yetkilileri ve BTK Kurulu’nun tamamı suç işliyor. BTK yetkilileriyle ilgile de savcılığa suç duyurusunda bulunduk. 161 avukatta yine aynı şekilde BTK yetkilileri ile ilgili suç duyurusunda bulundu. BTK gibi idari bir kurul, Ulaştırma Bakanlığına bağlı bir birim. Yapılan şeyin Anadolu’daki herhangi bir kaymakamın içerik engellemesi interneti kesebilmesi gibi durum. İdari bir kurumun başkanına böyle bir yetkinin verilmesi inanılmaz.
‘Ekşi Sözlük’ün kapatılması yasal değil’
Çakır, Ekşi Sözlük’ün tamamen kapatılmasının 5651 nolu yasaya göre de mümkün olmadığını belirtti:
Ancak, URL bazlı engelleme yapabilirsiniz. Anayasa Mahkemesi, Twitter kararında da YouTube kararında da Google kararında da açık açık URL bazlı bir daraltma yapılabileceğini söyledi. Tümünü kapatma yetkisi yok. Ekşi Sözlük’le ilgili olarak da gerekli çalışmaları yapıyoruz. Gerekli şikayetleri yapacağız.