Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Yüksel Genç, Yeşil Sol Parti’nin açıkladığı Seçim Beyannamesi’nde öne çıkanları, seçim yarışına giren ittifaklar arasındaki denklemleri ve ittifak bileşeni siyasi partilerin seçime nasıl gireceklerini, bu anlamda yaşanan tartışmaları Gazete Karınca’dan Pelin Özkaptan’a değerlendirdi.
Genç’in açıklamalarından öne çıkan bazı noktalar şöyle:
Yeşil Sol Parti ve kadınların eşit temsiliyeti
Cumhur ve Millet İttifakı’nda olmayan Yeşil Sol Parti ve içinde olduğu ittifakın farklı yanını, özgünlüğü ortaya koyan en önemli ifadelerden biri; kadınların eşit temsiliyeti. Eş Başkanlık sistemi ve diğer başka sistemlerle beraber. Kadının karar alıcı, inşa edici, öncülük üstlenici, siyaset üretici alanlarına dönük işaretlerle ilgili söylemler önemliydi.
Seçim yasası ittifaklar için bir ‘bomba’ mı?
İttifaklar meselesi, bu hükümetin seçim yasası ile ilgili yaptığı değişiklikler sırasında muhalefetin kucağına oturmuş bir bomba da olabilir. Çok geniş kapsamlı seçmen tabanına, potansiyeline erişmekle ilgili bir fırsat da olabilir denildi. Ama daha çok riskleri üzerinden tartışılmış bir sistemdi ittifaklar sistemi.
İYİ Parti’nin oy kanalı
Genel olarak İYİ Parti’nin kısmen AKP’den, kısmen MHP’den oy almakla birlikte en fazla CHP’nin ulusalcı, milliyetçi kanadı içerisinde oy devşirdiğini görüyoruz.
TİP’in ayrı liste ile seçime girmesinin doğuracağı sonuçlar
Seçimde TİP ayrı Yeşil Sol Parti listesi içerisinde Emek ve Özgürlük İttifakı üyelerinin ayrı adaylarla çıkması; aynı seçmen grubu içerisinde bir seçmenin bölünmesine yol açacak, ikinci olarak seçmen ve siyasetler arasında ne kadar istenmese bile küçük gerilimler ve önyargıların kurulmasına yol açacak. Üç ve daha da önemlisi, daha önceki seçimlerde HDP’nin vekil çıkarma olasılığının oldukça yüksek olduğu kimi kentlerdeki ikincil, üçüncül vekil düzlemlerinin çıkma olasılığını alta çekecek ve risk hanesi olarak okunacak. Çünkü oylar bölünecek.
‘Seçim rejim değişikliği içeriyor’
Bu seçim ülkeyi kimin yöneteceğine dair tipik bir hükümet el değişim programı üzerinden şekillenmiyor. Bir rejim, sistem değişikliği. Hatta ve hatta zihniyet ve anlayış değişikliği içinde belki eksen değişikliği içerek biçimde vaatler içeren stratejik seçimlerden biri. Türkiye değişime onay ya da mevcut muhafazakar otoriterleşmeye ‘evet’ diyecek yol alacak.