Antalya ve Mazıdağı’nda zam protestoları: Mum ve gaz lambalarıyla eylem yapıldı, faturalar yakıldı 

Antalya ve Mazıdağı’nda zam protestoları: Mum ve gaz lambalarıyla eylem yapıldı, faturalar yakıldı 

Antalya’da vatandaşlar zamları mum ve gaz lambaları ile protesto etti. Mardin Mazıdağı’nda da sokağa çıkan halk elektrik zamlarını protesto ederek, faturalarını ateşe verdi. Kızıltepe’de halkın Dicle Elektrik temsilciliğine yürüme ihtimaline karşı bölgeye özel harekat polisleri sevk edildi.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Meydanı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla zamları protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada vatandaşlar, yanlarında getirdikleri mum ve gaz lambaları ile zamları protesto etti.

Açıklamada konuşan Mustafa Ayar, ülke tarihinin en derin siyasal ve ekonomik krizlerinden birini yaşandığını ve tüm ürünlere gelen zamların emeğiyle geçinen geniş toplum kesimlerinin hayatlarını sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Ayar, “İktidarsa bu sesi duymak istemiyor, çünkü iktidarın safı halkın yanı değil yandaş müteahhitlerin ve sermaye sınıfının yanıdır. Buradan iktidar bir kere daha sesleniyoruz ekonomik krizi yok saymaktan ve bu krizin faturasını halkın sırtına yıkmaya çalışmaktan vazgeçin” diye konuştu

Talepler

Ayar taleplerini ise şöyle sıraladı:

“* Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir. Enerji dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır.

* Krizde işini kaybeden, geliri azalan tüm kesimlere doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.

* İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

* Çalışma koşulları düzeltilmeli, emekçilerin sağlıklı ve güvenli koşullarda, güvenceli olarak çalışması için önlemler alınmalıdır.

*  Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır.

* Hayat tarzına müdahale aracına dönüşen özel tüketim vergileri kaldırılmalıdır.

*  Yandaş şirketlere yapılan dövize endeksli garantili ödemeler iptal edilmelidir. Emeğiyle geçinen milyonlarca yurttaşımızın temsilcisi ve sesi olarak bizler halkın yoksullaştırılmasına, sefalete sürüklenmesine, ülke kaynaklarının tüketilmesine izin vermeyeceğiz. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, insanca yaşayabileceğimiz koşullar ve demokratik bir Türkiye için taleplerimizin takipçisi olmaya ve birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.”ti Isparta’da incelemelerde bulundu: ‘Sorumlular üç maymunu oynuyor.”

Mazıdağı’nda da halk zamlara karşı sokakta

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde de vatandaşlar elektrik zamlarına karşı sokağa çıktı. Mazıdağı Meydanı’nda toplanan grup, ellerinde zamları protesto eden dövizler taşıyarak, sloganlar attı. Grup yanlarında getirdikleri elektrik faturalarını da ateşe verirken, zamların geri çekilmesini istedi.

Dicle Elektrik temsilciliğinde güvenlik önlemi

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde öğlen saatlerinde başlayan zam protestolarına polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesi sonrası sokak aralarına yayılan protestolar da durdu. Sokak aralarında polislerin gaz, su ve ses bombalarından çok sayıda kişi etkilendi. Yurttaşların taşlarla karşılık verdiği müdahale sırasında bir grup, İpekyolu’na çıkarak yolu trafiğe kapattı. Uzun süre devam eden eylemlerin ardından polis müdahalesinin sona ermesi ile birlikte kitle dağılmaya başladı.

Polisler Kilise Caddesi, Hastane Caddesi, Musa Anter Caddesi ve İpekyolu’na çıkan yollara zırhlı araçlar sevk ederken, kimi caddeler trafiğe kapatıldı. Kitlenin yeniden toplanarak, yürüyüşe geçmesi ihtimaline karşı Dicle Elektrik temsilciliğinin de bulunduğu Hastane Caddesi üzerine çok sayıda zırhlı araç ve özel harekat polisleri sevk edildi. Özel harekat polisleri Dicle Elektrik temsilciliği önünde nöbet tutarken, gazeteciler bölgeden uzaklaştırıldı.

 

HABER MERKEZİ