Bakan Koca Turkovac aşısı yaptırdı

Bakan Koca Turkovac aşısı yaptırdı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hatırlatma dozu olarak Turkovac aşısını kullanarak çağrıda bulundu. TTB, Turkovac’a dair verilerin yeterli düzeyde paylaşılmadığını belirterek acil kullanım onayını eleştirmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri, Corona virüse (Covid-19) karşı Türkiye tarafından geliştirilen Turkovac’ı, hatırlatma dozu olarak yaptırdı.

Aşının ardından açıklamada yapan Bakan Koca, “Turkovac’ı son 50 yıldan sonra hücreden başlayarak üretilen ilk aşımız. Türk bilim insanlarımız tarafından geliştirilen bu aşının tarihi önemde olduğunu ifade etmek istiyorum. Vatandaşlarımızı Turkovac’la aşı olmaya, özellikle hatırlatma dozlarını Turkovac’la yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyorum” diye konuştu.

TTB eleştirmişti

Bakan Koca, Turcovac’ın kullanılması için çağrı yapsa da uzmanlar acil kullanım onayını eleştiriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Turkovac aşısı için acil kullanım onayı verildiğinin açıklanması üzerine Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne önceki gün bir yazı yazdı.

Aşının bilimsel bilgi ve verilerinin yeterli düzeyde paylaşılmadığını, faz-3 çalışmalarına dair herhangi bir makalenin bilimsel dergilerde yayımlanmadığını belirten TTB, “acil kullanım onayının bilimsel özgürlüğü ve yönetsel özerkliği olmayan Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu tarafından verilmesinin de bilimsel çekincelere yol açacak nitelikte olduğunu” belirtti.

“Bilimsel çalışma sonuçları yayımlanmayan ve bilimsel ortamlarda tartışılmamış bir aşının güvenli ve etkili sayıldığına dair bakanlık açıklamaları, ne yazık ki var olan aşı tereddüdünü daha da artıracaktır” denilen yazıda, “Şüphe ve farklı saiklerin bilimsel gerekliliklerin yerine ikame edilmesi yaklaşımının, Türkiye’nin aşı üretimi alanında bilimsel çevrelerde olumsuz algılanabileceğine” dikkat çekildi.

TTB yazısında aşağıdaki soruların yanıtlarının kamuoyu ile paylaşılması istendi:

1) Aşının faz-1, faz-2 ve faz-3 çalışmaları bilimsel rapor olarak kamunun erişebileceği biçimde yayınlanmış mıdır?

2) Acil kullanım onayı verilmeden önce aşının “güvenli” ve “etkili” olduğu konusunda bir rapor var mıdır?

3) Bu aşının üretim tesislerinde İyi İmalat Uygulamaları (İİU-GMP) ve biyogüvenlik seviyesi (BSL 3) koşulları sağlanmış mıdır?

4) Üretici ve tedarikçi firmalar hangileridir ve doz başına maliyeti nedir?

HABER MERKEZİ