Barış Anneleri’nden çağrı: Hasta tutukluları serbest bırakın

Barış Anneleri’nden çağrı: Hasta tutukluları serbest bırakın

Cezaevlerinde artan ölümlere ve tecride dikkat çekmek için Mardin’de yürüyüş yapan Barış Anneleri, sorumlulara “Artık yeter” diye seslendi.

Barış Anneleri Meclisi üyeleri, “Tecridi kıracağız özgür yaşamı inşa edeceğiz” şiarıyla cezaevlerinde artan ölümlere dikkat çekmek ve tecridi protesto etmek amacıyla birçok kentten Mardin’e geldi.

Basın açıklaması öncesi Mardin Adliyesi önünde toplanan ve aralarında Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevinde hayatını kaybeden Garibe Gezer’in annesi Halime Gezer’in de bulunduğu Barış Anneleri, bir süre polislerle tartıştıktan sonra Karayolları Parkı’na geçti.

Parkta toplanan kitleye Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel de destek verdi.

Hayatını kaybeden tutukluların fotoğraflarının taşındığı eylemde, pankartlar açılarak, “Bijî Berxwedana Zindana” ve “Girtîyen sîyasî rumeta me ye” sloganları atıldı.

‘Ölüm çözüm getirmez’

Açıklamada konuşan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, tecridin giderek derinleştiğini ifade ederek, cezaevlerinde her geçen gün artan ölümlere dikkat çekti.

İktidarın hasta tutukluları ve rehin olarak tuttuğunu belirten Ağaoğlu, tutukluların bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu. Ağırlaştırılmış tecrit koşullarının kaldırılması çağrısında bulunan Ağaoğlu, cezaevlerinde yaşanacak ölümlerin kimseye çözüm getirmeyeceğini söyledi.

‘İntihar iddialarına inanmıyoruz’

Barış Annesi Besna Günay ise çocuklarını ölmeleri için dünyaya getirmediklerini kaydederek, savaşa karşı çağrılar yapmalarına rağmen her gün yeni cenazelerin cezaevlerinden çıktığını belirtti. Annelerin yüreğinin daha fazla yakılmamasını istediklerini ifade eden Günay, “Tutukluların kendilerini öldürdüklerini söylüyorlar. Biz bunun böyle olmadığını biliyoruz. Bilmiyorlar mı sebep nedir? Bilmiyorlar mı sebebi kimdir” diye sordu.

Gezer’in annesi: Artık yeter 

Garibe’nin annesi Halime Gezer de, kızının kendisini öldürmediğini belirterek, “Benim kızım katledildi. Siz bunun nasıl hesabını vereceksiniz? Neydi benim kızımdan alıp veremediğiniz? Dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş. Hem aç bırakıp, hem katletmek. Her gün yeni birini öldürüp intihar etti diyorsunuz. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz. Yeter artık çocuklarımızı katletmeyin. İki çocuğumu katlettiniz. Benim Garibem ölmedi. Başımın üstünde yaşıyor. Siz Garibe’nin bu fotoğrafından korkuyorsunuz. Hiç bir dinde böyle bir durum görülmemiş. Siz benim kızımın cenazesini kaçırdınız. Daha sonra avukatlarımız cenazeyi alabildiler. Artık yeter” diye seslendi.

Sloganlarla yürüdüler

Açıklamanın ardından kitle sloganlar eşliğinde HDP il binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında kitlenin önünü kesen polisler, yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirti. Kitle HDP il binasının sokağına girdikten sonra yol polisler tarafından kalkanlarla kapatılırken, kitle bir süre burada sloganlar atarak, bekleyişini sürdürdü.

Polis ile bir süre tartışan kitle, ardından sloganlar eşliğinde dağıldı.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Mezopotamya Ajansı