‘Bugün yediğimizi yarın bulamıyoruz’

‘Bugün yediğimizi yarın bulamıyoruz’

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış hal esnafını da vurdu. Krizle boğuşan Van Sebze Hali esnafı “Fakirin ekmeği kuru soğan ve patatesti artık onu da alamıyorlar” dedi.

Meyve ve sebze fiyatları son 6 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Enflasyon verilerine göre, önceki yılın aynı döneminde sebzenin fiyatı yüzde 66, meyvelerin fiyatı ise yüzde 61 arttı. Artışla birlikte meyve-sebze satışı da azaldı. Van Toptan Sebze ve Meyve Hal Kompleksi esnafı, son yılların en kötü zamanlarını geçiriyor. Mezopotamya Ajansı’na konuşan esnaflar sermaye değil, borç biriktirdiklerini söyledi.

Dolar kuru fiyatları etkiliyor

Babasıyla birlikte halde esnaflık yapan Ozan Abi, “Artan maliyetlerden dolayı ürünlere sürekli zam geliyor. Her şey dolar kuru üzerinden hesaplandığı için kur ne kadar yükselirse fiyatlar da yükseliyor. Zaten bu durumda kimsenin elinde bir sermaye kalmadı. Önceki yıllarda insanların sebze-meyveye ayırdığı bütçe bugünden çok daha fazlaydı. İnsanlar bugün yediğini yarın yiyemeyecek duruma geldi. Hal esnafı artık işyerini çeviremiyor” dedi.

Esnaf artık cebinden harcıyor

35 yıldır esnaflık yapan Mehmet Resul Kıvanç da, satışların neredeyse sıfıra indiğini söyleyerek, insanların tezgahlarını kapatma durumuna geldiğin belirtti. Artık geçinemediklerini anlatan Kıvanç, “Şuan 3 yıldır artık esnaflar cebinden harcıyor. İnsanlar asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret bulamazsa aylık bin TL’ye bile çalışıyor. Bu ücreti kiraya mı, faturalara mı verecek yoksa çocuğuna mı bakacak? Elektrik ve doğalgaz fiyatları da almış başını gidiyor” diye konuştu.

Sebze-meyve fiyat artışlarının girdi maliyetlerinden kaynaklandığını ifade eden Kıvanç, artan mazot ve nakliye ücretlerine dikkat çekti.

‘Kazanç durumumuz bitti’

Üretimde kullanılan gübre ve ilaç gibi maliyetlerin dolarla hesaplandığına dikkati çeken esnaf Emre Yermen ise şunları söyledi: “Kazanç durumuz artık bitti. Fakirin ekmeği kuru soğan ve patatesti ama artık onu da alamıyorlar. Beş kilo turşu yapmaya kalksan sebzeye 24 TL para ödemek zorunda kalıyorsun.”

HABER MERKEZİ