Hekimler 7200 Ek Gösterge’nin uygulanmasını istedi

Hekimler 7200 Ek Gösterge’nin uygulanmasını istedi

Türkiye’nin birçok ilinde açıklama yapan hekimler, çalışma koşullarının zorluğu, sağlık sistemindeki bozukluklar ve geçinme sorunlarına dikkat çekerek 7200 Ek Göstergenin uygulanmasını istedi.

Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Urfa, Mersin ve Antalya’da basın açıklaması yaparak çalışma koşullarına dikkat çeken hekimler, 7200 Ek Gösterge ve yükseltilmiş özel hizmet tazminatının maaşlarına yansıtılmasını talep etti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ankara Tabip Odası (ATO), 7200 ek gösterge taleplerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. ATO binasında yapılan toplantıda konuşan ATO Genel Sekreteri Muharrem Baytemur, çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimler için giderek büyüyen bir sorunun da geçinememek olduğunu ifade etti.

‘Emek sömürüsü yapılıyor’

Yaşadıkları durumun emek sömürüsü olduğunu söyleyen Baytemur, “‘Hakkınız ödenmez’ denmiş ve gerçekten ödenmemiş, emeklerinin karşılığında alkıştan öteye gidilmemiştir. Adaletsiz ve çoğunlukla ödenmeyen ek ödeme yalanları ile süreç geçiştirilmiştir. Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli emek sömürüsünden başka bir şey değildir” şeklinde konuştu.

Baytemur, taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz.
  • Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz.
  • Hekimlerin asgari ek göstergesi 7200 olmalıdır.
  • Devlet memuru hekimler için özel hizmet tazminat oranları; doçent eğitim görevlisi için yüzde 700; 1. derece uzman hekim için yüzde 550; 8. derece pratisyen hekim için yüzde 360 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli profesör doktor için yüzde 700, doçent için yüzde 625 olmalıdır.
  • Önerilen değişikliklerle hekimlerin çalışırken maaşı 18 bin TL’den, emeklilikte 10 bin TL’den daha az olmamalıdır.

‘Beyaz Yürüyüş başlatacağız’

Haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Beytemur, “23 Kasım Salı günü İstanbul’dan ‘Beyaz Yürüyüş’ başlatıyoruz. 27 Kasım Cumartesi günü Ankara’da yapacağımız ‘Beyaz Forum’da da mücadele hattımızı birlikte tartışacağımızı bir kere daha duyuruyoruz” diye konuştu.

İstanbul Tabip Odası’na bağlı hekimler, Beşiktaş’ta bulunan 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi binası önünde bir araya geldi. Açıklamada konuşan Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, hastaların sağlık hizmetine ulaşamadığını belirterek, hekimler olarak ücretsiz, kaliteli ve rahat ulaşılabilir bir sağlık hizmetinin mücadelesini verdiklerini vurguladı. Saip, talepleri kabul edilinceye kadar mücadelelerinde devam edeceklerini söyledi.

Konuya ilişkin Urfa Tabip Odası, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaparken, Mersin Tabip Odası ise Şehir Hastanesi önünde açıklama yaptı. Antalya Tabip Odası da Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile taleplerini dile getirdi. Diyarbakır Tabip Odası dernek binasında basın açıklaması yaptı.

 

HABER MERKEZİ