İngiltere Julian Assange’ın temyiz başvurusuna izin verdi

İngiltere Julian Assange’ın temyiz başvurusuna izin verdi

İngiltere Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilebileceği yönündeki karara itirazda bulunabileceğine hükmetti.

İngiltere Yüksek Mahkemesi Old Bailey, bilgisayar korsanlığı suçundan yargılanan ve İngiltere’nin Belmarsh Cezaevi’nde tutuklu bulunan Wikileaks’ın kurucusu Julian Assange, ABD’ye iade edilme kararının temyiz yolunu açtı. Assange bu karar doğrultusunda Yargıtay’a başvurabilecek.

Assange’in ABD’ye iadesi talebini 4 Haziran 2021’de reddeden İngiltere Yüksek Mahkemesi, 10 Aralık 2021’de, ABD’nin kararı temyiz etmesiyle iade önünde bir engel olmadığına hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme bu kararıyla ABD’nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan Assange’in Amerikan topraklarında casusluk suçlamasıyla yargılanmasına kapıyı açmıştı.

ABD, Assange’i bilgisayar korsanlığı ve casusluğu dahil 18 suçtan yargılamak için İngiltere’den iadesini istiyor.

175 yıl ceza alabilecek 

WikiLeaks belgeleri, ABD ordusunun Afganistan’daki savaş sırasında rapor edilmemiş olaylarda yüzlerce sivili nasıl öldürdüğünü ortaya koyarken, sızdırılan Irak savaş dosyaları, 66 bin sivilin Irak güçleri tarafından öldürüldüğünü ve mahkumlara işkence edildiğini göstermişti.

ABD, bu sızıntıların yasaları çiğnediğini ve hayatları tehlikeye attığını iddia ederken, iade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange’ın destekçileri ve avukatları, Assange’ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere’nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtti.

Basın örgütleri ise Assange’ın yayımladıkları nedeniyle yargılanmasının kötü bir örnek oluşturacağını ve bundan sonra ABD’nin herhangi bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguladı.

HABER MERKEZİ