Kadıköy’de zam protestosu: ‘Susma sustukça yeni zamlar gelecek’

Kadıköy’de zam protestosu: ‘Susma sustukça yeni zamlar gelecek’

Faturalara gelen zamları protesto etmek amacıyla Kadıköy’de bir araya gelen yurttaşlar, “Susma sustukça yeni zamlar gelecek” sloganı attı, zamların bir an önce geri alınması çağrısı yaptı.

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, faturalara gelen zamları protesto etmek için Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskele Meydanı’nda bir araya geldi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm ve çok sayıda kişi katılırken,  sık sık, “Görünmeyen emek sesini yükselt”, “Zam zülüm işkence işte AKP”, “Susma sustukça yeni zamlar gelecek” ve “Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri alınsın” sloganları atıldı.  “Zamlar geri alınsın” pankartı ile “Daha fazla ödemek istemiyorsan ampulü söndür” ve “Ödemiyoruz ödeyemiyoruz faturaları yakıyoruz” dövizleri taşındı.

Açıklamaya katılan işçiler, öğrenciler, çiftçiler, kadınlar sırasıyla söz alarak yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Gelen zamlar dolayısıyla artık geçinemez duruma geldikleri ifade eden yurttaşlar, bu zamların bir an önce geri alınmasını istedi.

‘Çiftçi bir kilo sütü 1 TL’ye satıyor’

Açıklamaya katılan bir çiftçi çocukluğundan beri çiftçilik yaptığını belirterek, “Hiçbir dönemde bu kadar zorlanmadık. Mazota, gübreye ve kullandığımız araç gereçlerin hepsine zam geldi. Şu sokakta dolaştığında bile bir çay 5 TL. Ama çiftçi 1 kilo sütü 1 TL’ye satıyor” diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.

‘Zamlar geri alınsın’

Ardından hazırlanan basın açıklamasını bütün siyasi parti temsilcileri ortaklaşarak okudu. Açıklamada, “Ya evimize, işyerlerimize gelen fahiş faturaları kabul edip soğukta, karanlıkta yaşamaya alışacağız ya da bir avuç şirketin kasaları dolsun diye halka ödetilmeye çalışılan bu faturayı yırtıp atacağız. Biz insanca yaşamak istiyoruz. İstanbul’un ve Türkiye’nin dört bir yanında sokaklara çıkan binlercemiz aynı sözü söylüyoruz. Zamlar geri alınsın” denildi.

‘Isınamıyoruz, beslenemiyoruz, barınamıyoruz’

Ocak ayı itibariyle elektriğe konutlarda 150 kWh’a kadar tüketime yüzde 50, 150 kWh üstüne yüzde 127, sanayide yüzde 129,2 zam yapıldığına vurgu yapılan açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

“Doğalgaz fiyatları konutlarda yüzde 25, sanayi abonelerinde yüzde 50 arttırıldı. Yani bu soğuk günlerde en düşük gelen faturamız en az iki katına çıktı. Gelen tepkiler üzerine Erdoğan yüzde 127 zammı 210 KiloWatt tüketimin üstüne yapacaklarını açıkladı. Ne değişti hiçbir şey. Bu göstermelik düzenleme faturaları indirmedi tam tersine şubat ayında yine çok yüksek faturalar evlerimize geldi. Sadece faturalar değil her şey ateş pahası. İstanbul’da ulaşıma yüzde 36 zam geldi. Kiralar bir yılda en az yüzde 58 arttı. Gıda fiyatları ise alıp başını gitmiş vaziyette. Enflasyon TÜİK rakamlarına göre bile yüzde 50’lere dayanmış vaziyette ama gerçeği çok daha fazla. Isınamıyoruz, beslenemiyoruz, barınamıyoruz. Halk geçim sıkıntısı altında ezilirken patronlar servetlerine servet katıyor. Enerji hakkımızı çaldılar, halka zamlı sattılar. Değiştireceğiz.”

‘Yıl 2022; Isparta’da bir kişi donarak öldü’

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında elektrik üretiminin yüzde 60’ı kamu tarafından gerçekleşirken, bugün bu oranın yüzde 15 olduğu belirtilen açıklamada, “Bugün EÜAŞ’ın toptan satış fiyatı 32kuruş iken bize ödetilen faturadaki bedel 137 ya da 206 kuruş. Devletin sattığı bedelin en az dört katını kime ödüyoruz? Elektrik dağıtım şirketlerine. Kim bu şirketler? 14 büyük sermaye grubu. Kurdukları konsorsiyumlarla bir avuç şirket; Cengiz, Kolin, Limak, Sabancı, Zorlu, Aksa, Çalık… Hepsi çok tanıdık! Nerede bir emek sömürüsü var nerede bir doğa yağması var altından bu şirketler çıkıyor. Bu şirketler emekçinin ürettiği zenginliği ve ülkemizin varlıklarını talan eden hırsız şirketler. Bu şirketler halkın parasıyla servetlerine servet katarken, işlerini yapmadıkları için Isparta’da halk günlerce soğukta, karanlıkta kaldı. Yıl 2022; Isparta’da bir kişi donarak öldü” ifadelerine yer verildi.

‘Biz bu zamları geri aldıracağız’

Sadece elektrik zamları değil, temel ihtiyaçlardaki bütün zamların geri alınmasının talep edildiği açıklamada, “İnsanca yaşayacak ücret ve güvenceli iş istiyoruz. Bizler; İstanbul’da siyasi partilerden demokratik kitle örgütlerine, kadın örgütlerinden ekoloji örgütlerine, dayanışma meclislerinden derneklere geniş bir bileşenle başta enerji olmak üzere halkın hayatını giderek zorlaştıran zamlara karşı bir araya geldik. Biz bu zamları geri aldıracağız” denildi.

Talepler

Siyasi parti temsilcileri taleplerini ise şöyle sıraladı:

“*  Zamlar geri alınsın! Faturayı tekeller ödesin.

*  Temel tüketimde vergiler kaldırılsın!

*  Her haneye 230 KiloWatta kadar bedava elektrik sağlansın!

*  Enerji dağıtım ve üretimi kamusal olarak sağlansın, şirketlere el konulsun ve halkın denetimine açık halkın yararına planlansın!

*  Yoksuldan alıp zengine veriyorlar. Biz bu zamları geri aldıracağız.”

HABER MERKEZİ