Kadın cinayetleri: Eylem Tiler’in katiline müebbet, Ünlü davasında yeni tanıklar dinlenecek, Köksal davasında  karar çıkmadı

Kadın cinayetleri: Eylem Tiler’in katiline müebbet, Ünlü davasında yeni tanıklar dinlenecek, Köksal davasında karar çıkmadı

Urfa’da Eylem Tiler’i katleden Hüseyin Tiler’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İzmir’de Sezen Ünlü’yü katleden Anıl Yolum’un yargılandığı dava, yeni tanıkların dinlenmesi için ertelendi. Ankara’da Sibel Köksal’ı katleden İbrahim Köksal’ın yargılandığı davada geçen 3 yıla rağmen karar çıkmadı.

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde 12 Ekim 2017’de Eylem Tiler’in (31) katledilmesiyle ilgili eşi Hüseyin Tiler (38) ve annesi Hani Tiler (83)  hakkında “Altsoya karşı iştirak sureti ile kasten öldürme” ve “Ateşli silah bulundurmak” suçundan açılan davanın karar duruşması Urfa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Tiler’in avukatı Zeynep Dilek Polat, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi ve Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden avukatlar katıldı.

Sanık Hüseyin Tiler duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden getirildi. Tanık duruşmada “Hüseyin bana Eylem intihar etti dedi. Olayın olduğu evin önünde jandarmayı bekledik” ifadelerinde bulundu.

Tanık  beyanlarının ardından  savcı, 4 duruşma önce verdiği Hüseyin Tiler hakkında “Eşe karşı kasten insan öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve Anne Hani Tiler hakkında beraat mütaalasını tekrar etti. Mütaalaya ilişkin beyanda bulunan katılan vekilleri, “Dosyada somut tüm deliller toplandı. Sanığın Eylem Tiler’i kasten öldürdüğü sabittir. İyi hal uygulanmadan en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Kadın cinayetlerindeki en temel sorun cezasızlıktır. Cezasızlığın önüne geçilmelidir” dedi.

Aranın ardından kararını veren mahkeme sanık Hüseyin Tiler’in ” Eşi kasten öldürmek” suçundan iyi hal uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanığın annesi Hani Tiler hakkında ise mahkeme beraat kararı verdi.

Sezen Ünlü davası: Yeni tanıklar dinlenecek

İzmir Bornova ilçesinde 26 Mart 2021’de 5 aylık hamile olan Sezen Ünlü’yü (17) katleden Anıl Yolum hakkında “gebe olduğu bilinen kadını öldürme” ve “çocuğu kasten öldürmek” suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması Bayraklı Adliyesi 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya taraf avukatları, Ünlü’nün babası hazır bulunurken, fail Yolum ise tutuklu bulunduğu Şakran Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Tanıklar, Yolum’un katliamı gerçekleştirmeden önce farklı bir zamanda Ünlü’yü katletmek amacıyla işyerinden kesici aletle çıkıp yaşadığı eve gittiğini söyledi. Yine fail erkeğin daha önce de Ünlü’yü katletmek istediğini sürekli dile getirdiğini belirtti. Mahkeme heyeti, katliamı uzaktan gören ile Yolum’un katliam amacıyla işyerinden kesici alet aldığını beyan eden tanıkların dinlenilmesi amacıyla bir sonraki duruşmayı 22 Mart tarihine erteledi.

Sibel Köksal davasının üzerinden 3 yıl geçti hala karar çıkmadı

Ankara’nın Mamak ilçesinde 2 Eylül 2019 tarihinde evli olduğu Sibel Köksal’ı katleden İbrahim Köksal’ın yargılandığı davanın 8’inci duruşması Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya çok sayıda kadın katılırken, Köksal’ın annesi, babası ve avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Sanık İbrahim Köksal, duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, ilk olarak katledilen Köksal’ın aile avukatı Hürriyet Sümer beyanlarda bulundu. Tanık olarak dinlenmesine karar verilen Metin Özer’in, duruşmaya gelmemesine tepki gösteren Sümer, “Gelmemesinin tek sebebi davayı uzatmaya yöneliktir. Tanığın ifadelerinin dosya seyrini değiştirmeyeceği kanaatindeyim bu nedenle tanığın beyanın alınacağı konu ancak boşanma davasına gerekçedir. Bundan kaynaklı tanığın dinlenilme talebinden vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi.

Haksız tahrik indirimi talebi

Ardından söz alan sanık avukatı, davanın geldiği aşamada toplanacak delilerin kalmadığı ve kaçma şüphesi olmadığından sanık hakkında tahliye talebinde bulundu. Avukat ayrıca sanığın tutukluluk halinin cezaya dönüştüğünü iddia ederek,  “haksız tahrik indirimi” unsurlarının da oluştuğunu öne sürdü.

Sanık İbrahim Köksal ise, tanık Metin Özer’in davaya gelmesini istediğini belirterek, “Hayatım söz konusu”  savunması yaptı. Sanık ayrıca, pişman olduğunu öne sürerek,  “böyle bir şeyin olmasını istemediğini” ileri sürdü.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tanık Metin Özer’in bir sonraki duruşmaya “zorla getirilmesine” karar verdi. Duruşma 31 Mart saat 13.30’a ertelendi.

Duruşma sonrası adliye içinde açıklama yapan avukat Hürriyet Sümer, “Önümüzdeki celse tanık duruşmada hazır olursa olayla ilgili beyanları alınmış olacak. Bizim açımızdan tanığın beyanlarının alınmasına gerek yok, tanık olayın dışında olan biri. Sadece vefat eden birinin özel yaşamına ilişkin beyanı olacak. O beyanlarının dosyanın seyrini etkileyeceğini düşünmüyorum. Karşı taraf Sibel’i tasarlayarak ve planlayarak öldürmüştür. ‘Canice insan öldürme’ ‘Eşe karşı suç’ işlediği için ağırlaştırılmış müebbet almasını bekliyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ