Kadri Bağdu’nun ardından 7 yıl: Failler belli ama dosya rafa kaldırıldı

Kadri Bağdu’nun ardından 7 yıl: Failler belli ama dosya rafa kaldırıldı

Adana’da bisikletiyle gazete dağıtırken sokak ortasında öldürülen gazeteci Kadri Bağdu cinayetinin ardından yedi yıl geçti ancak failin İŞİD’li olduğu ortaya çıkmasına rağmen soruşturma dosyası rafa kaldırıldı. Bağdu’nun ailesi, “Katillerden hesap soracağız” dedi.

Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Şakirpaşa semti Ova Mahallesi’nde 14 Ekim 2014’te bisikletiyle gazete dağıtımı yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayan KHK ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu ölümünün ardından 7 yıl geçti.

Başlatılan soruşturmada, 2016’da IŞİD’li Servet Koç’un görüntü ve yazışmalarında cinayetin nasıl işlendiğini anlatmasına rağmen dosyada ilerleme sağlanmadı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekim 2020’de cinayeti “Terör değil, adli bir vaka” olarak değerlendirerek yürüttüğü soruşturmada “daimi arama” kararı verdi.

‘Failler ortada’

Bağdu ailesi, davanın peşini bırakmayacaklarını belirterek, cinayeti işleyenlerin yargılanmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur ve Hamdullah Yağız Kesen’e konuşan Bağdu’nun eşi Şemsiye Bağdu, eşinin gazete için sürekli çalıştığını, gazetenin halka ulaşması için elinden geleni yaptığını belirterek, “Gazeteyi ruhu gibi seviyordu. Sürekli bir gazete elinde olurdu. İlla yanında bir gazete olacaktı. ‘Bu gazete yanımda olmasa sabrım gelmiyor’ diyordu” dedi.

Eşinin ölümsüzleştiğini belirten Bağdu, “Kadri’nin öldürülmesi üzerinden 7 yıl geçti. 7 yıla rağmen soruşturma dosyasında bir ilerleme yaşanmadı. En ufak bir şey yapıldığında hemen mahkeme yapılıyor ve muhalif ise tutuklanıyor. Ama sokak ortasından bir gazeteci öldürüldü. Her yerde kamera olmasına rağmen faili meçhule bırakılmak isteniliyor. Failler ortadadır. Oğluma gönderilen videoda şahıs her şeyi anlattı. Buna rağmen bir şey yapılmadı” diye konuştu.

Bağdu, davanın peşini bırakmayacağını vurgulayarak, “Katillerden hesap soracağız. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğiz. Elbet bir gün hesap soracağız. Benim ömrüm yetmese de çocukları hesabı soracak” ifadelerini kullandı.

Bağdu’nun kızı Nimet Bağdu ise, babasıyla her zaman iyi anlaştıklarını, arkadaş gibi oldukları babasını hiçbir zaman unutmadığını dile getirdi.

Katillerin belli olmasına rağmen tutuklanıp yargılanmamasına tepki gösteren Bağdu, “Öyle güzel bir insanı öldürenler şu an dışarıda. Bizler bu durumu kabul etmiyoruz. Babımın katilinin yargılanmasını istiyoruz. Bunun için elimizden ne geliyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.

 

HABER MERKEZİ