KESK: Halktan, emekten, barıştan, ekolojiden yana bir bütçe istiyoruz

KESK: Halktan, emekten, barıştan, ekolojiden yana bir bütçe istiyoruz

Bütçe Kanunu Teklifi’ne yönelik taleplerini açıklayan KESK, mevcut koşullarda bir kış geçirilemeyeceğini belirterek eğitime, sağlığa, yatırıma ve istihdama yeterli pay ayrılmasını istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifine yönelik değerlendirme ve taleplerini düzenledikleri basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL SEN) Genel Merkez binasında gerçekleşen toplantıya KESK üye ve yöneticileri ile bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, milyonların temel gündeminin devam eden zam yağmuru, TL’nin döviz karşındaki değer kaybı, gelirin, ücretin, maaşın her geçen gün değersizleşmesi olduğunu söyledi.

‘Mevcut koşullarda bir kış geçirilemez’

Milyonlarca insanın açlığa ve sefalete sürüklendiğini belirten Bozgeyik, mevcut koşullarda bir kış geçirilmeyeceğini kaydetti.

Halkın, emekçilerin, emek örgütlerinin, meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin bütçeye ilişkin görüş ve taleplerinin alınmadığını ifade eden Bozgeyik, “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelemeye olan ihtiyaç çok daha yakıcı hale gelmiştir” dedi.

Bütçede eğitime, sağlığa, yatırıma, istihdama yeterli pay ayrılamadığını, buna karşılık sermayeye ve “Beşli Çete” olarak bilinen patronlara pay ayrıldığını söyleyen Bozgeyik, KESK olarak bütçe taleplerini şöyle sıraladı:

  • Bütçe hakkımız önündeki engellerin kaldırılmasını,
  • Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini,
  • Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını,
  • Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini,
  • Yıllardır “satış sözleşmeleri” ile oluşan mali kayıplarımızın yaşanan gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesini,
  • Temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını, söz konusu maddelerden alınan KDV’nin sıfırlanmasını,
  • Savunma ve güvenliğin daha fazla silahlanmaktan değil, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işletilmesinden, adaletin tesisinden geçtiği gerçeğinden hareketle ülke kaynaklarının barış ve demokrasi için kullanılmasını talep ediyoruz.

 

HABER MERKEZİ