Kritik görüşme sürüyor: ‘Biden, Erdoğan’ı uyaracak’

Kritik görüşme sürüyor: ‘Biden, Erdoğan’ı uyaracak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesi başladı. ABD’li bir yetkili görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Biden’ın Erdoğan’ın “ani eylemlerden kaçınması için uyaracağını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın Roma’daki G20 Liderler Zirvesi kapsamındaki ikili görüşmesi başladı. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken da katılıyor.

Biden, görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD’li bir gazeteciden gelen “Türkiye’ye F-16’ları vermeyi planlıyor musunuz?” sorusuna “İyi bir sohbet gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

İki liderin görüşmesinde, Türkiye’nin bir NATO müttefiki olarak Rus yapımı S-400 hava sistemleri alması gerekçesiyle çıkarıldığı F-35 programı için ödediği 1.4 milyar doların karşılığında F-16 savaş jetleri alıp almayacağı konuşulacak.

Görüşmede ayrıca Suriye ve Libya gibi bölgesel konuların da da ele alınacağı belirtildi.

‘Uyaracak’

Görüşme öncesinde Reuters’a bilgi veren üst düzey bir ABD’li yetkiliye göre Biden Erdoğan’a, “Ani kararla atılacak adımların ikili ilişkilere fayda getirmeyeceği ve krizlerden kaçınılması gerektiği uyarısını yapacak.”

HABER MERKEZİ