Kürt şair Cegerxwin doğduğu köyde anıldı

Kürt şair Cegerxwin doğduğu köyde anıldı

Kürt edebiyatının büyük ustalarından Cegerxwin, ölümünün 37. yıldönümde doğduğu köyde anıldı. Ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye’nin Kamişlo kentinde bulunan mezarı başında da anma töreni düzenlendi.

Kürt Dil Platformu Batman Temsilciği, Kürt edebiyatının büyük ustalarından biri olan şair ve yazar Cegerxwin’in ölümünün 37. yıl dönümünde andı.

Cegerxwin’in doğduğu yer olan Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Hisar (Hesarê)köyünde yapılan anmaya Halkların Demokratik Partisi(HDP) Batman Milletvekilli Feleknas Uca’nın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcisi katıldı.

Anmaya katılan grup adına konuşan Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (Arî Der) Eşbaşkanı Elif Kıvırcık “Cegerxwin’un doğduğu eve misafiriz. Cegerxwin Kürt şiirini göklerden alıp halkın arasına yerleştirdi. Klasik ile modern şiir arasında köprü kurdu. Şiirlerinde ezilmiş halklar ve işçi sınıfından bahsediyor” diye ifade etti.

Cegerxwin’in 81 yaşındayken yaşamını yitirdiğini bu süreye büyük bir mücadele sığdırdığını kaydeden Kıvırcık, “1984 yıllında Stockhalm’da yaşamını yitiren Cegerxwin Kürt dilini yüksek bir mertebeye ulaştırdı. 37’inci yıl dönümünde şair, yurtsever, Kürdistan davasının işçisi Cegerxwin’i saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mezarının başında anma

Ünlü Kürt Şair Cegerxwin vefatının 37’nci yıl dönümünde Kuzey ve Doğu Suriye’nin Kamişlo kentinin Xerbi mahallesinde bulunan mezarı başında da anıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı önceki günkü anmada konuan Kürt Yazarlar Birliği Başkanı Qadir Egid, Cegerxwin’in emekçi, sevgi dolu ve devrimci kişilerin şairi olduğunu ve şiirlerinin birçok Kürt sanatçısı tarafından şarkıya dönüştürüldüğünü ifade etti.

Cegerxwin’in şiirlerinin etkileyiciliğine dikkat çeken Qadir Egid, “Yazarlar olarak onun (Cegerxwin’in) ‘Eğer bir olmazsanız,bir bir yok olursunuz’ sözüne birliğimizi güçlendirerek cevap olmalıyız” dedi.

Anma töreni Cegerxwin’in şiirlerinin okunmasıyla sona erdi.

Ayrıca ünlü şair için Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta da anma etkinliği düzenlendi.

 

HABER MERKEZİ