Sağlık emekçileri: Sağlığı piyasalaştırdılar, hastaları müşteri yaptılar

Sağlık emekçileri: Sağlığı piyasalaştırdılar, hastaları müşteri yaptılar

‘Sağlıkta dönüşüm’ uygulamalarına karşı 1 günlük iş bırakma eylemi yapan sağlık emekçileri, birçok kentte sokağa çıktı.

Sağlık örgütleri, sağlık hizmetine erişim ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi için bugün iş bırakma eylemine gitti.

İstanbul’daki hastanelerde iş bırakma eylemi gerçekleştiren Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada, “Tayin hakkımız yok, süresiz sözleşmelilere kadro istiyoruz”, “Güvenli çalışma ortamı istiyoruz”, “Bu şehirde tükeniyoruz, köyümüzde daha mutluyduk”, “Eşit işe eşit ücret”, “Tavan dediniz, taban çıktı”, “Yıpranma payı istiyoruz” dövizleri taşındı. Sağlıkçılar, sık sık “Sağlık emekçisi köle değildir” ve “Sağlık ekip işidir” sloganları atıldı.

SES İşyeri Temsilcisi Tülin Çelik, yılladır “sağlıkta dönüşüm” adı ile ifade edilen, halk ve emekçiler lehine olmayan uygulamalarla karşı karşıya kaldıkları için alanlarda olduklarını söyledi.

Diyarbakır

Diyarbakır’daki sağlık emekçileri, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi önünden Dağkapı Meydanı’na yürümek istedi. Sağlık emekçilerini ablukaya alan polisler, yürüyüşe izin vermedi.

Sağlık emekçileri, daha sonra hastane önünde açıklama yaptı. SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, sağlığa dönüşüm programı adı altında “ucube bir sistemle” karşı karşıya olduklarını söyledi.

Atabey, “Sağlığı piyasalaştırdılar, hastaları müşteri yaptılar. Hastalar muayene olamıyor, hekimler işlerini yapamıyor. Halkın sağlığa erişiminde çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yıllardır hiçbirimiz hak ettiğimizi alamadık. Algı operasyonlarına kanmayacağız. Biz bir ekibiz ve eğer bir pay verilecekse hepimize verilmeli” diye konuştu.

Diyarbakır Tabib Odası Başkanı Elif Turan, “Emek bizim söz bizim” kampanyalarına işaret ederek, “Taleplerimiz bütün sağlık emekçileri ve halkımızın sağlık hakkı için. İnsan onuruna yaraşır çalışma koşullarında çalışmak istiyoruz. Artık yeter diyoruz. Temel ücret talep ediyoruz” dedi.

Ardından SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanları Şiyar Güldiken ve Yıldız Ok Orak basın metnini okudu. Orak, “Sahte enflasyon oranlarının bile altında ücret artışlarının altına sarı sendika imza atıp sonra çıkıp tarihi kazanım diyebiliyor. İktidar bir taraftan, Sağlık Bakanlığı öte taraftan, yetkili sendika diğer taraftan sağlık emekçilerinin aklıyla dalga geçiyor” diye kaydetti.

Ankara

Sağlık örgütleri, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Emeğimizi görünür kılıyor hizmet üretmiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “Sefalete teslim olmayacağız” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı. Eylemde konuşan SES Ankara Şube Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, “Her geçen gün fakirleşiyoruz, bu gerçeği biz yaşarken bizi yalan sözlerle kandırmaya çalışmayı bırakın. TÜİK verileriyle, iktidar demeçleriyle geçiştirilemeyecek bu duruma karşı ücretlerimizde iyileştirme yapılmıyor. Sahte enflasyon oranlarının bile altında ücret artışlarının altına sarı sendika imza atıp sonra çıkıp tarihi kazanım diyebiliyor” şeklinde konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise, 2022 bütçesinin Meclis’e geldiğine işaret ederek, “Siyasi iktidar bir kez daha emek düşmanı politikalarıyla emekçilerin hakkını vermek yerine emekçilerin hakkını yiyerek cevap vermiş oldu. 2022 bütçesini oluşturan çalışanlar, emekliler, kamu emekçilerinin taleplerini görmezden gelmek bu bütçeyi ranta, yandaşa, çetelere peşkeş çekmek bir kez daha bu sokakta daha güçlü haykırmamıza neden oldu. Taleplerimiz karşılanıncaya kadar sokaklarda iş yerlerimizde bu sesi daha güçlü haykırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.