Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı

Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı

İdam edilişlerinin 84. yıldönümünde Seyit Rıza ve arkadaşları için birçok kentte anma etkinliği düzenlendi.

Dersim isyanının öncüsü Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 84’üncü yılı dolayısıyla birçok kentte anma etkinliği düzenlendi.

Mersin Dersimliler Derneği ve Demokratik Alevi Derneği (DAD) Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de açıklamaya katıldı. “Hiçbir şeyi unutmadık hiçbir şeyi affetmedik” pankartının açıldığı açıklamada, yerde yakılan mumlarla “Dersim 37-38” yazıldı.

Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Hasan Tanrıkut, Dersim’de yaşanan katliamın “kanayan bir yara” olduğunu söyledi.

DERSİM

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Seyit Rıza Meydanı’nda bulunan Seyit Rıza Heykeli önünde mum yaktı. Çok sayıda kişi anmaya katıldı. Anmada mumlardan “1937” yazıldı. Raber Diler’in saz çalıp türkü söylemesiyle anma sonlandı.

İZMİR

İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği ve DAD, Karşıyaka İskelesi’nde açıklama yaptı. “1937-38 Dersim katliamı içimizde kanayan yaradır” pankartının açıldığı açıklamaya HDP’li yöneticilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamda Dersim’de yaşanan katliamda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu yapıldı. DAD İzmir Şube Eşbaşkanı Nebahat Çelik, katliamda yaşananlara işaret ederek, “Gerçekte Dersim’de isyan yoktu, Dersim’e saldırı vardı. Dersimlinin yaptığı şey ise, her canlının yapacağı gibi yaşamını ve yaşam alanını koruma çabasından ibaretti” dedi. Açıklama sonrası lokma dağıtıldı.

İSTANBUL

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADDBF) ve HDP İstanbul İl Örgütü, Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde açıklama yaptı. HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Zeynel Özen’in yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. Açıklamada, “Dersim 37-38 hiçbir şeyi unutmadık, hiçbir şeyi affetmedik” pankartı taşındı.

DEDEF Başkanı Özkan Tacer, “Kurşunlanan, süngülenen, bombalanan, uçurumlardan atılan, yakılan, zehirlenen, idam edilen, mezar hakları bile çiğnenen, sürgün edilen on binlerce mazlum insanımızın acılı hatıralarını yüreğimizin en derinliğinde hissediyoruz” dedi.
Özkan, katliamda sırasında yaşananları anlatarak, “Sadece Dersim’e karşı değil aynı zamanda tüm insanlığa karşı suç işlenmiştir. İnsanlığa karşı işlenmiş bu suçun teşhir edilmesi ve bütün insanlık huzurunda lanetlenmesini sağlamak sorumluluğu düşmektedir” diye belirtti.

HDP Milletvekili Zeynel Özen ise, “Dersim’e düşmanlığın nedenlerinden biri de kuşkusuz ki halkın Kızılbaş-Kürt kimliği ve bu eksende sürdüğü bağımsız yaşamdır. Dersim tertelesi, 1925’deki Şark Islahat planının bir parçası olan Kürtleri Türkleştirmek, direnenleri ise katletme politikasının en acı sonuçlarından birisidir” dedi. Özen, katledilenleri anarak konuşmasını sonlandırdı.

Açıklamaların ardından katledilenler sanatçı Ayfer Düzdaş’ın yaktığı ağıtlarla anıldı. Sonrasında lokma dağıtıldı.

HABER MERKEZİ