Ana SayfaGüncelDemirtaş: Ülkenin başkana değil demokrasiye ihtiyacı var

Demirtaş: Ülkenin başkana değil demokrasiye ihtiyacı var

HDP ve DBP'ye dönük operasyonlara ilişkin basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, gözaltıların derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. Demirtaş, Türkiye'nin Musul'u gerekçe göstererek sınır ötesi operasyona hazırlandığını da ifade etti. Başkanlık sistemi ve referandum konusuna dair de konuşan Demirtaş, "Ülkenin başkana değil demokrasiye ihtiyacı var" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Diyarbakır İl Örgütü’nde düzenlediği basın toplantısında konuştu.

HDP ve DBP’ye yönelik operasyonlar

HDP ve DBP’ye yönelik operasyonlara değinen Demirtaş, 34’ü eşbaşkan olmak üzere toplam 62 kişinin gözaltına alındığını belirtti, 11 Ekim’den bu yana gözaltına alınanların geçersiz sebeplerle tutulduğunu aktardı. HDP ve DBP’lilerin kapalı spor salonunda tutulduğunu söyleyen Demirtaş, gözaltıların üzerinden bir hafta geçmesine rağmen henüz tek bir kişinin ifadesinin dahi alınmadığını ifade etti.

Diyarbakır yargısı ve Emniyet Müdürlüğü’ne çağrı yapan Demirtaş, şunları söyledi:

“Yaptıklarınız hukuka aykırıdır. Operasyonların bir misilleme olduğu açıklamaları vahim bir durum. HDP ve DBP’nin yöneticilerine yönelik misilleme demokrasiye karşıdır. Siyasi cinayetlere karşı olduğumuzu açıkladık. HDP’nin tavrı budur. Bütün bu olanların faturasını HDP’ye çıkaranlar yanlış yolda. Diyarbakır Valisi’ne çağrı yapıyoruz. Arkadaşlarımıza yapılan hukuksuzluğa son verilsin. Rehine gibi adeta intikam alırcasına yasa dışı işlem yapılıyor. Ellerinde arkadaşlarımızı suçlayacak bir şey yok. Dicle’de siyasi cinayet ardından arkadaşlarımızı bir müddet tutacaklarını itiraf ettiler. Önce yakalama sonra delil arama peşine düştüler.

“Arkadaşlarımızın arasında ağır hastalar var. Bakıma muhtaç arkadaşlarımız var. İntikam hırsıyla arkadaşlarımızın cezalandırılmasını Amed halkı sessiz kalmayacaktır. Gözaltı süresinin uzatılmasının hiçbir anlamı yok. Soracakları bir soru yoksa arkadaşlarımızı neden gözaltına aldılar?

“Modern hukuk ve yasalar birbirine karıştırılırsa olmaz. Toplum, hukuk ve yargıdan mağdur oluyorsa artık toplumu yönetemezsiniz. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı. Gerilimi tırmandırmanın bir anlamı yok. Gerilimi tırmandırmak aklını yitirmiş devlet yöneticilerinin işidir. Türkiye’nin güvene, güvenliğe ihtiyacı var. Hükümet bunları yapmalı. Aksine nasıl iç barışa doğru gidilebilinir. HDP ve DBP’ye yönelik rehin alma ve misilleme yapmaktan vazgeçilmelidir.

AYM’ye başvurulacak

Gözaltındakiler için 3 kez itirazda bulunulduğunu ancak reddedildiğini belirten Demirtaş, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapılacağını söyledi.

Demirtaş devamla da gündemdeki konulara dair değerlendirmelerde bulundu:

Musul

“Türkiye’nin neden Musul Operasyonu’na katılmak istediğinin Misak-i Milli sınırları kapsamında olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklıyor zaten. Niyeti buysa bu bölgede yeni savaşlara giden yolun taşlarını döşemekten başka bir şey değildir. Türkiye’nin müdahalesi olacaksa o da gerçek Musul halkının Musul’a dönmesi, göç edeceklere yardım etme temelinde olmalıdır. Böyle olursa destekleriz, sınırları karıştırırsa HDP olarak karşı duracağız. Kimse Türkiye’nin Musul’a girmesini istemiyor.

“Osmanlı dönemindeki bir çöküşü yaşıyor. AKP iktidarı at gözlüğünü takmış, ülkeyi uçuruma götürüyor. HDP olarak iktidarı aklıselim davranmaya ve Türkiye toplumuna gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz. Kürt halkının haklarının tanınması, Rojava’daki bütün partilerle doğru ilişkiler kurulması, mezhepsel politikalardan vazgeçmesi, Aleviler açısından önemli adımlar atması lazım. Bunları yapacak bir akıl var mı Ankara’da, yok. Ya sinmiş, korkmuşlar ya da jöle sürüp ortada dolaşıyorlar.

Sınır ötesi operasyon

“Ankara kulislerinde sınır ötesi operasyon tartışılıyor. Sınır ötesi operasyon ve güvenlik bölgesi de beraberinde tartışılıyor ve sınıra yığınak yapılıyor. Her ülke güvenliğini sağlamalı ama toprak işgalini yapmamalı ve insan haklarından vazgeçmeli. Saddam’ın Kuveyt’in topraklarını işgal etti ama sonu ne oldu gördük. Hükümetin galiba öyle bir niyeti var, ama bundan vazgeçmeli.

Milletvekillerinin tutuklanması

“Sürekli savcılara talimatlar veriliyor. HDP milletvekilleri kolay lokma değil. Sokak sokak çalışma yapıyoruz. ‘Vekilime dokunma’ eylemlerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kadın meclisleri, belediyelerimizle çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunu yapabilirler, ama bilmeliler ki kurbanlık koyun değiliz. Biz halkımızın kazanımlarını büyütecek kadar mücadele içindeyiz. Halkımız da bunun farkında olması gerekir.

Başkanlık sistemi ve referandum

“Demokrasi olacak mı olmayacak mı? Demokrasi işleyişi olacak mı? Parlamento devlet başkanını denetleyecek mi? Adalet güçlü mü? Biz bunlara bakarız. Bunlar olmasa diktatörlük olur. Fiili olarak yapılan da kusura bakmayın beyefendi diktatörlük yapıyor. Parlamentoda oyumuz ‘hayır’dır. Referandumda da ‘hayır’ kampanyasını yürüteceğiz. Bu ülkenin demokrasiye ihtiyaç var. Ülkenin başkana değil demokrasiye ihtiyacı var.”