Ana SayfaGüncelKadınlar komün ruhuyla ‘Mor Tencerem’de özgürleşiyor

Kadınlar komün ruhuyla ‘Mor Tencerem’de özgürleşiyor

HABER MERKEZİ – Seferihisar’da 2010 yılında 7 kadın tarafından kurulan Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, bugün 85 üyesi ile kadınların kendilerini her anlamda özgürleştirdikleri bir alan haline geldi.

İzmir’in Seferihisar ilçesinde 2010 yılı Nisan ayında 7 kadının girişimiyle kurulan Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kadınların maddi ve manevi anlamda kendilerini özgürleştirdikleri bir zemin haline geldi.

7 kişi ile kurulup 85 üyeye ulaşan dernekte kooperatifin ürünleri köy pazarları ve kooperatife ait olan ‘seferi pazar’ sitesi üzerinden satışa sunuyor.

720x720nc-izm-08-12-16-kadin-kooperatifi2

Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifin Yönetim Kurulu 2. Başkanı Seval Doğanlar dihaber’e verdiği bilgiye göre, ürünlerinin tamamımın doğal olduğunu ve ülkenin her noktasına satış yaptıklarını belirtti.

Doğanlar, “maydanozdan tutun turp otuna kadar Türkiye’nin her yerine satış yapıyoruz. Bu şekilde hem üreticileri desteklemiş oluyoruz hem de tüketiciyi doğal ürünle buluşturmuş oluyoruz” diye konuştu.

Kooperatifte kadınlara, Liderlik Eğitimi, Finansal Okuyuculuk Eğitimi, Anne Destek Programları, Kadın İnsan Hakları konusunda eğitimler veriyorlar.

‘Mor Tencerem’ ile eşit işe eşit ücret

720x720nc-izm-08-12-16-kadin-kooperatifi5

 

Doğanlar, kadınların bir araya gelerek ‘Mor Tencerem’ mutfağını kurduklarını ve her geçen gün mutfağa ilginin arttığını kaydetti.

Aynı zamanda kadınların Seferihisar Payımlı Mahallesi’nde Pekmez İşletme Atölyesi açtıklarını ifade eden Doğanlar, “Mor Tencerem ve Pekmez İşletme Atölyesi’nde üretimi yapanlar ve işletenler sadece kadınlardan oluşmakta. Gelen ekonomik gelir ise vergi ve masraflar ödedikten sonra kalan para kadınlarla paylaşılıyor. Burada çalışan kadınlar çalıştığı kadar para alıyor” dedi.

“Devlet tarafından destek yok bol bol vergi var” diyen Doğanlar devletin bu tip oluşumları desteklemesi gerektiğini belirtti.

“Kadınların ilk önce örgütlenmesi gerekiyor”

720x720nc-izm-08-12-16-kadin-kooperatifi7

Kolektif bir ruhla kooperatife sahip çıktıklarını vurgulayan Doğanlar, “Bu şekilde bir komün var. Örgütlü toplumlar güçlü toplumlardır. Tüm kadınların ilk önce örgütlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Mor Tencerem’de çalışan Melahat Karataş bu oluşumun hayatını değiştirdiğini, “Mor Tencerem’den önce bütün ömrümü eve bağlamışım. Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yaşamıma farklı bir renk kattı” sözleriyle ifade etti.

Mor Tencerem’de aşçı olarak çalışan Aysun Önlü, Mor Tencerem’in ekonomik yönden kadınları kalkındırdığına dikkat çekti ve “Biz maddi ve manevi yönden özgürlüğümüzü elimize aldık” dedi.

Önlü, kadınların dayanışma ile ayaklarının üstünde durabileceğini de sözlerine ekledi.