Ana SayfaEkolojiRekabete karşı: Bodrum’daki bu pazarda ‘komisyoncu’ yok, kendine yeterlilik esas

Rekabete karşı: Bodrum’daki bu pazarda ‘komisyoncu’ yok, kendine yeterlilik esas

HABER MERKEZİ – Üretici ile tüketici arasındaki komisyoncuyu aradan çıkartan Bodrum Üretici Pazarı, kendine yeterlilik felsefesiyle örnek bir pazar. Denetim zorunluluğu olan, doğal ve kendi üretimlerini esas alan pazar esnafı, rekabeti de ortadan kaldırarak, adil ticaretti esas alıyor.


Haber: GÖKHAN ÖNER


Muğla’nın Bodrum ilçesinde Bodrum Yerel Tohum Derneği aracılığıyla 2014 Haziran ayından beri faaliyet gösteren Bodrum Üretici Pazarı’nda adil bir üretimi savunan üreticiler, kendi yetiştirdikleri doğal ürünleri aracısız bir şekilde tüketici ile buluşturuyor.

Her hafta Çarşamba günü Bodrum merkezde bulunan kapalı Pazar yerinde kurulan Bodrum Üretici Pazarı, kendi ürettikleri ürünleri sergiliyor. Bodrum Üretici Pazarı’nın en özen gösterdiği kısım ise ürünlerin kimyasal ilaç içermiyor olması.

‘İlaçsız üretime dikkat ediyoruz’

Bodrum Üretici Pazarının üreticilerden Hüseyin Kızıl, pazarın kurullarına uymayan üreticilere burada yer verilmediğini kaydederek, şunları söyledi:

Birinci ilkemiz üreticilerimizin kendi ürettiği ürünleri satmasıdır. Bir diğer hassas olduğumuz nokta ise denetimdir. Denetimi kabul etmeyen üreticilerimiz de pazardan ihraç ediliyor. İlaçsız üretime dikkat ediyoruz. ‘Ben yiyorum ölmüyorum, müşteri neden ölsün’ diyen üreticiler aramızda yer alamaz. Bu nedenlerden dolayı birçok üreticiyi pazardan ihraç etmek zorunda kaldık.

Atalarından kalan yerli tohum ile üretim yaptıklarını vurgulayan Kızıl, hibrit tohumla üretim yapılmasına kesinlikle karşı olduklarının altını çizdi.

“Dedelerimiz nasıl üretim yaptı ise biz de o şekilde üretim yapıyoruz” diye devam eden Kızıl, amaçlarının az ve öz üretim olduğunu dile getirdi.

Yerel çiftçinin kalkınmasına özen gösterdiklerinden kaynaklı yerelden yetişen ürünleri pazara çıkardıklarını ifade eden Kızıl, kendi yetiştirdikleri doğal ürünleri araya hiç bir aracı koymadan tüketici ile buluşturduklarını belirtti.

Tüketiciden olumlu tepki aldıklarını aktaran Kızıl, en çok gübresiz ve ilaçsız üretim yapan çiftçi bulmakta zorluk çektiklerini söyledi.

‘Tüketicilerimiz bize güveniyor’

Bodrum’un Mumcular köyünde yetiştirdiği ürünleri pazara getiren Turceyin Akar, şunları dile getirdi:

Genelde hasta olan kişiler ve ‘ben hasta olmak istemiyorum’ diyen tüketiciler bu pazara geliyor. Manavdan, çarşı pazardan ürün alıp tezgâhlarımıza koymuyoruz. Ürünlerimi Salı gecesi hazırlayıp Çarşamba günü pazara çıkıyoruz. Bir hafta öncesinden hazırlamıyoruz. Tüketicilerimiz bize güveniyor.

Pazarda üretici ve tüketici etkileşiminden kaynaklı kendilerinin de çok şey öğrendiğini belirten Akar, devamla şunları söyledi:

Ağaç, orman ve çiçek sevgisini burada öğrendik. Ormanda yaşıyordum ama orman sevgisinin farkında değildim. Burada etkileşim bende farkındalık yarattı. Bazı insanlara göre bu pazarın amacı para kazanmak ama bize göre öyle değil. Tüketiciler adil üretim için bu pazara gelmeli. Fiyat noktasında ise ne tüketiciyi mağdur ediyoruz ne de kendimizi. Aramızda rekabet olmadığı için hepimiz tek fiyat uyguluyoruz.

5 dönümlük tarlasında doğa dostu tarım yapan bir diğer üretici Ayşe Kocabay ise, mevsiminde yetişmeyen hiçbir ürünü tezgahına koymadığını vurguladı.

Kocabay, yazlık ürünleri ise güneş yoluyla kurutarak kışın tezgahına tüketiciye sunduğunu sözlerine ekleyerek, doğadan topladığı otları taze, yol kenarından uzak ve egzoz gazına maruz kalmamış olmasına özen gösterdiklerini söyledi.

Kocabay, “Sevgimle büyüttüğüm ürünleri burada sevgi bağı ile tüketicilere veriyorum. Sevgiyi katınca her şeyden daha güzel oluyor” diye konuştu.

Milas’ta bulunan Çomakdağ’ın eteklerinde yetiştirdiği zeytin, ceviz, kestane, bal gibi ürünleri pazara getiren Gülergül Ağaçarası, tarlalarına ihtiyacı kadar olanı ektiklerini anlattı.

Önümüzdeki süreçte keçi sütü ve gezen tavuk yumurtası pazara çıkarmayı hedeflediğini aktaran Ağaçarası, şunları ifade etti:

Gelecek nesillerin doğal gıdayı öğrenmesini hedefliyorum. 60 yaşındayım en fazla beş altı sene daha yaşarım ama gençlerin zehirlenmesini istemiyorum ondan dolayı buradayım. Geçmişte gübre kullandığımızdan kaynaklı çok ürün elde ediyorduk. Fakat gübreyi kestiğimizden kaynaklı üretimimiz yarının altına düştü. Olsun üretim düşsün ama yeter ki temiz olsun.


Kaynak: dihaber