Ana SayfaEkonomiDevamı gelebilir: Almanya Türkiye’deki firmalara güvence sınırı koydu

Devamı gelebilir: Almanya Türkiye’deki firmalara güvence sınırı koydu

HABER MERKEZİ – Almanya hükümeti, Türkiye’ye yönelik ekonomik baskıyı artırma amacıyla Alman şirketlerini desteklemek amacıyla kurulan Hermes kredi ve yatırım garantilerine üst sınır getirdi. MDR’ye konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Ekonomik yaptırımların devamının gelebileceğini” ifade etti.

Almanya hükümeti, Türkiye’de faaliyet gösteren Alman firmalarına yönelik Hermes kredi ve yatırım garantilerini sınırlandırma kararı aldı.

Alman Haber Ajansı’nın (dpa) hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, 2017 yılında Alman şirketlerine yönelik Hermes garantileri 1,5 milyar euro ile sınırlandırılacak.

Almanya hükümetinin bu adımı, Türkiye’ye yönelik ekonomik baskıyı artırmak üzere attığına dikkat çeken dpa, Türkiye için Hermes garantileri hacminin 2015 yılında 2.1 milyar euro olduğunu, 2016 yılında 1.1 milyar euroya düştüğünü kaydetti.

Türkiye’de 6 bin 800 Alman şirket faaliyet halinde

Alman Sanayi Birliği verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 6 bin 800 Alman şirket faaliyet gösteriyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 37 milyar euro tutarında.

Türkiye, Almanya’nın ihracat yaptığı ülkeler arasında 15’inci sırada yer alıyor.

‘Türkiye, Alman iş insanları için cazibesini yitirdi’

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Temmuz ayında yaptığı açıklamada, “Almanya kökenli şirketler ülkemizde en rahat çalıştığımız, en güzel işleri yaptığımız kuruluşlar arasında özel bir yere sahiptir” demişti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Alman Sanayi Birliği Başkan Yardımcısı Thomas Bauer ise Türkiye’deki gelişmelerden “endişe duyduğunu” ifade etmişti.

Aynı zamanda Bauer inşaat şirketinin yöneticisi olan Bauer, “Elbette yarın ne olacağı sorusu soruluyor. Çünkü Türkiye’de başına buyruk bir rejim var” demişti.

Bauer sözlerine Türkiye’nin iş insanları için cazibesini yitirdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürmüştü:

Mevcut işler aynen devam ettiriliyor. Ama ileriye dönük bakıldığında Türkiye cazibesini yitirdi. Şu an işadamı olarak Türkiye’de firma satın almam.

Hermes Kredisi nedir?

Federal Alman Hükümeti’nin ihracatçılarını desteklemek amacıyla oluşturduğu bir garanti programı olan Hermes kredi ve yatırım garantileri, Alman ihracat şirketlerini yabancı iş ortaklarının ödemeleri aksatması durumunda doğacak zarara karşı korumayı amaçlıyor.

Ne oldu?

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 20 Temmuz’da yaptığı açıklamada ekonomik önlemler kapsamında Hermes garantilerinin gözden geçirileceğini söylemiş, ardından Başbakan Angela Merkel de bugün kamu yayıncılık kuruluşu MDR’e yaptığı açıklamada, “Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşları ile ilgili olarak Türkiye’nin üzerindeki ekonomik baskının artırılabileceğini” ifade etti.

Merkel, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin zaten bir süredir sınırlandırıldığına dikkat çekerek, “Ve gerekirse, ki bunu istemiyorum, bunu devam ettireceğiz” dedi.


Bu haber Mezopotamya Ajansı ve DW Türkçe’den derlenmiştir.

 

Previous post
'Kendim ve Çevrem için Bisikletim': Ekoloji dostu Sudanlı kadınlar görünürlük için pedallıyor
Next post
Yeni müfredat: Daha az bilim daha fazla hurafe - Ertuğrul Kürkçü