Ana SayfaDünyaHertha Berlin oyuncularından ABD’deki ırkçılık karşıtı protestolara destek

Hertha Berlin oyuncularından ABD’deki ırkçılık karşıtı protestolara destek

HABER MERKEZİ – Alman futbol takımı Hertha Berlin oyuncuları, dün çıktıkları maçtan önce ulusal marşın okunması sırasında diz çökerek, ABD’de geçen yıl başlatılan ırkçılık karşıtı protestolara destek verdi. Irkçılığa karşı mücadeleyle dayanışmak amacıyla yapılan protestonun ardından açıklamalarda bulunan Hertha Berlin oyuncusu Sebastian Langkamp, “21. yüzyılda yaşıyoruz, 18 değil; ama hala hayat görüşlerini buna uygun olarak geliştirememiş olan insanlar var” diye konuştu.

Hertha Berlin oyuncuları, dün Almanya’nın başkenti Berlin’deki Olimpiyat Stadında Schalke’ye karşı oynanayacakları maç öncesinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygınlaşan ve ırkçılığa karşı dikkat çekmek için yapılan ulusal marş protestolarına kol kola girerek ve diz çökerek destek verdi.

Diz çökerek ulusal marşı söyleyen oyuncuların fotoğrafı ise Hertha Berlin’in resmi Twitter hesabından “Hertha BSC hoşgörü ve sorumluluktan yanadır! Hoşgrülü bir Berlin ve açık fikirli bir dünya için şimdi ve daima!” ifadeleriyle birlikte yayınlandı.

Sputnik’in haberine göre maçın ardından Sky Sports’a konuşan Berlin ekibinin oyuncusu Sebastian Langkamp, “21. yüzyılda yaşıyoruz, 18 değil; ama hala hayat görüşlerini buna uygun olarak geliştirememiş olan insanlar var. Onlara bu konuda biraz yardımımız dokunmuşsa ne mutlu” diye konuştu.

Kulübün yönetim kadrosundan bir yetkili ve takımın eski oyuncusu olan Michael Preetz ise ESPNFC’ye konuşarak protestoların ırkçılığa karşı mücadeleyle dayanışma bağlamında yapıldığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

21 yıldır buradayım. Her zaman ayrımcılığın her türlüsüne ve ırkçılığa karşı olduk. Biz Berlin’iz. Açık fikirli bir kentiz ve çoğulculuktan yanayız. Takımımızın ve kulübümüzün bugün savunduğu şey de budur.

“Siyahları baskı altına alan bir ülkenin şarkısını onurlandırmayacağım”

Protestolar, geçen yıl, ABD’nin Ulusal Amerikan Futbol Ligi (NFL) takımlarından San Francisco 49ers’in oyuncusu Colin Kaepernick’in çıktığı bir hazırlık maçında ABD ulusal marşı çalınırken, siyahlara uygulanan polis şiddetini protesto etmek için ayağa kalkmamasıyla başlamıştı.

Kaepernick, ilk olarak geçen sene yaptığı ‘diz çökme’ eyleminin sosyal ve ırksal adaletsizliğe karşı bir protesto olduğunu ifade etmişti.

Ulusal marş sırasında oturan ve diz çöken Kaepernick, “Siyahları baskı altına alan bir ülkenin şarkısını onurlandırmayacağını veya bayrağına saygı göstermeyeceğini” belirtmişti.

Kaepernick, polis tarafından vurularak öldürülen siyahlara değinerek, “Bu olayın, onun için Amerikan futbolundan daha önemli olduğunu ve görmezden gelmenin bencillik olacağını” söylemişti.