Ana SayfaToplumsal CinsiyetMahkeme şiddete uğrayan kadından ruh sağlığı raporu istedi, erkek tutuklanmadı

Mahkeme şiddete uğrayan kadından ruh sağlığı raporu istedi, erkek tutuklanmadı

HABER MERKEZİ – Adana’da evliliği boyunca evli olduğu Cerrah isimli erkek tarafından sistematik şiddete maruz bırakılan kadının açtığı davada mahkeme, kadının ruh sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için rapor istedi. Kadını hala tehdit eden ve defalarca şiddete maruz bırakan erkek ise hala tutuklanmadı.

Adana’da bir kadın, 18 yıl önce evlendiği eşi Cerrah K.’den fiziksel ve psikolojik şiddet görmesi üzerine 2015 yılında ayrıldığı eşine boşanma davası açtı.

Adana 7’nci Aile Mahkemesi’nde görülen dava dosyası, delil yetersizliğinden düşürülüp, İstinaf Mahkemesi’ne gönderildi.

MA’da yer alan habere göre bu süreçte Cerrah K. tarafından ölümle tehdit edilen kadın, 12 Haziran 2018’de Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Yıllar süren sistematik şiddet

Kadın, savcıya verdiği ifadesinde sürekli şiddet görüp, tehdit edildiği için bu zamana kadar suç duyurusunda bulunamadığını belirtti.

Cerrah K. tarafından yıllarca fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldığını anlatan kadın, şiddetin bebeğini düşürmesine de neden olduğunu söyledi.

Bunun üzerine Cerrah K. hakkında “Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı”, “Tehdit”, “Hakaret” ve “Kişiyi hürriyetin yoksun kılma” suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

İddianamenin Adana 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesi üzerine açılan davanın ikinci duruşması bugün yapıldı.

‘Rapor sunup mahkemeye gelmiyor, hiç dinlenmedi’

Kendisine destek veren Adana Mor Dayanışma üyeleri ile birlikte geldiği Adana Adliyesi önünde duruşma öncesi açıklama yapan kadın, “Şiddete maruz kaldım. Beni yaktı. Karnımdaki 4 aylık çocuğumu öldürdü, kolumu kırdı, kabloyla dövdü. Aylarca hastanede yattım. Kurtulmak istiyorum artık” dedi.

4 yıl geçmesine rağmen açtığı boşanma davasında hala bir sonuç alamamasına isyan eden kadın, “Mahkemeye, ‘hastayım, engelliyim’ diye rapor sunup gelmiyor. Hiç dinlenmedi. Hiç kimse onun korkusundan gelip, bana şahitlik yapmadı. Mahkeme başvurumu reddetti. İtiraz ettik” diye konuştu.

Mor Dayanışma üyesi kadınlar adına konuşan Pelin Çiçek ise bu davada artık sonuç çıkması gerektiğini belirterek, “Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sona erene dek bu iktidarın yakasındayız” ifadelerini kullandı.

Ardından başlayan duruşmaya tutuksuz yargılanan Cerrah K., kadın ve avukatı katıldı.

Duruşmada savunma yapan Cerrah K. üzerine atılı suçlamaları reddedip, kadının boşanma davalarına delil yaratmak için hakkında bu yönlü suçlamalarda bulunduğunu ileri sürdü.

Erkeğe ceza yok

Kadın ise maruz kaldığı şiddeti hatırlatarak, erkeğin cezalandırılmasını istedi.

Ancak erkeğin tutuklanması yönünde karar vermeyen mahkeme heyeti, kadının ruh sağlığının yerinde olup, olmadığının tespiti için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nden bir rapor alınmasına karar verip, bir sonraki duruşmayı 13 Haziran’a erteledi.