HABER MERKEZİ – Düzce’de şu ana dek beş kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce hayvanın canı alan, çok sayıda bina ve tarım arazisini yok eden sel felaketi, CHP Milletvekili Mahmut Tanal tarafından yargıya taşındı. Orman Bakanlığı, Düzce Valiliği, Düzce ve Akçakoca Belediyesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunan Tanal, verdiği dilekçede ihmallere dikkat çekti.
Düzce’de 17-18 Temmuz tarihlerinde şiddetli yağmur sonrası oluşan sel ve toprak kayması sonucu kaybolan yedi kişiden beşinin cansız bedenlerine ulaşılmış, 160 bin 749 hayvanın yaşamını yitirmiş, 100 bina yıkılmış, çok sayıda bina ve tarım arazi de hasar görmüştü.
Kentte can ve mal kaybına neden olan sel ve heyelan felaketindeki ihmal iddialarını yargıya taşındı.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Tarım ve Orman Bakanlığı, Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ve Akçakoca Belediyesi yetkilileri hakkında Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Tanal suç duyurusunu “genel güvenliğin tehlikeye sokulması”, “sel ve taşkına sebep olma”, “görevi ihmal ve kötüye kullanma”, “taksirle ölüme sebebiyet verme” iddialarıyla yaptı.
Artı Gerçek’in haberine göre suç duyurusu dilekçesinde, can ve mal kayıplarının oluşumunda çok ciddi ihmallerin bulunduğuna dikkat çekildi.
Dilekçede, bölgeye yapılan 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Parkı’nın yapımı sırasında dere yataklarının daraltıldığı, bu yapılırken yönetmeliğe aykırı hareket edildiği kaydedildi.
Ayrıca, bölgede kanunla belirlenen önlemlerin alınmadığı, istinat duvarlarının örülmediği, dere yatağının taşma ihtimalinin hesaplanmadığı vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:
“Dere yataklarının olası bir afet durumu gözetilmeksizin daraltılması, bölgede planlama yapılmaksızın inşaata başlanması, olası afet risklerine karşı önlem alınmaması, su kanallarının ve istinat duvarlarının açık tehdide rağmen örülmemiş olması idarenin kusurunu gözler önüne sermektedir.
“Bu faaliyetleri gerçekleştirmekle ve denetlemeleri yapmakla görevli kamu personelinin yaşanan mal ve can kayıplarından sorumlu olduğu açıktır.”
Dilekçede, Orman Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan “19-21 Mayıs 1998 Batı Karadeniz Seli Nedenleri, Alınması Gereken Önlemler ve Öneriler” başlıklı raporda bölgedeki yağış durumuna dikkat çekildiği hatırlatılarak, rapordaki bilimsel ve teknik önerilerin dikkate alınmadığı belirtildi.
CHP’li Tanal, bunun dahi başlı başına bir ihmal olduğunu savundu.
Dilekçede ayrıca, Meteoroloji’nin Düzce için yaptığı kuvvetli yağışların ani sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara neden olabileceği uyarısının yüksek sesle halka duyurulmadığına da dikkat çekti.
Düzce’deki sel ve heyelan
Düzce’de, 17 Temmuz Çarşamba akşamı ve 18 Temmuz Perşembe gecesi etkili olan kuvvetli sağanaktan sonra Cumayeri, Gölyaka ve Akçakoca ilçelerinde sel ve heyelanlar meydana gelmişti.
Şu ana kadar kaybolan yedi kişiden beşinin cansız bedenlerine ulaşıldı.
7 yaşındaki İlayda Sinem Kaplan ve 3 yaşındaki Kağan Töngel için ise arama çalışmaları sürüyor.
Düzce Valiliği, yaptığı yazılı açıklama ile meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle kentin “afet bölgesi” ilan edildiğini duyurmuş ancak kısa bir süre sonra yaptığı bir başka açıklamada ‘afet bölgesi’ ifadesini kullanmadan kentte “Genel Hayata Etkililik” kararı alındığını bildirmişti.