Düzgün Baba Cemevi: Tehditler bir üst aşamaya taşındı

Düzgün Baba Cemevi: Tehditler bir üst aşamaya taşındı

Düzgün Baba Derneği Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, valiliğin yaptığı açıklamayla kaymakamın tehditlerini bir üst aşamaya taşıdığını belirtti. Silahlı fotoğrafın cemevi önünde çekildiğini söyleyen Kırmızıçiçek, tapu iddialarının da gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Dersim’in Nazımiye ilçesinde bulunan Düzgün Baba Ziyaretleri Kültür, Kalkınma ve Yardım Derneği üzerindeki baskılara dair tartışmalar sürüyor.

Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan’ın, dernek yönetimi için söylediği “Sana da uzantılarına da öğreteceğiz; kanunu, hukuku ve devletimizin gücünü” şeklindeki sözlere Alevi örgütlerinden tepkiler gelmeye devam ederken Tunceli Valiliği de konuya dair açıklamada bulunmuştu.

Kaymakamı savunan valilik, yapılan haberleri “karalama” olarak nitelendirdi. Kaymakam Tutkan’ın silahlı kişilerle çektirdiği fotoğrafın Düzgün Baba Cemevi olmadığını ileri süren valilik, cemevinin tapusunun Çevrecik Köyü muhtarlığına ait olduğunu ve yerin dernek tarafından “işgal” edildiğini savundu.

Düzgün Baba Ziyaretleri Kültür, Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, yaşanan gelişmelere ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Cengiz Özbasar’a değerlendirmelerde bulundu.

Fotoğraf cemevi önünde çekildi

Tutkan’ın asker ve polisle çektirdiği fotoğrafta görülen tabelanın cemevi bahçesinde olduğunu aktaran Kırmızıçiçek, söz konusu tabelada “El Ele-El Hakka” yazısının bulunduğunu ve kentte böyle bir tabelanın başka bir yerde bulunmadığını söyledi.

Tutkan’ın cemevi önünde çektirdiği fotoğrafla “gövde gösteri” yapıldığını söyleyen Kırmızıçiçek, valiliğin fotoğrafın cemevi önünde çekilmediğine yönelik açıklamasının gerçeği yansıtmadığı kaydetti.

‘Alevi toplumunu tehdit ediyor’

Tutkan’ın paylaştığı fotoğrafla kendilerini tehdit ettiği hatırlatan Kırmızıçiçek, “O fotoğrafın üstünde bir tehdit ve hakaret var. Kaymakam orada diyor ki ‘devletin gücünü size ve uzantılarınıza göstereceğim.’ Benim şahsımda dernek yönetimini, cemevi özelinde ise Alevi toplumunu hedef gösterip, tehdit ediyor. Valilik makamı bu konuda bir iki şey söylemeyecek mi? Kalkıp bu konuda özür dilemek yerine, üstünü örtmeye çalışıyorlar. Fotoğrafın orada çekilmediğini iddia ediliyor. Ancak diğer taraftan bir tehdit ve hakaret var. Ama buna dair bir kelime etmiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Tapu iddiası gerçek dışı

Valilik açıklamasında yer alan tapu iddialarına da cevap veren Kırmızıçiçek, “Düzgün Baba Cemevi bir yerin, kişinin veya kurumun tapulu malı değildir. Cemevinin bulunduğu mekan, Çevreci köy sınırları içerisindedir. Fakat orası köy muhtarına tapulu değildir. Bu tamamıyla gerçek dışı bir beyan. Tabuda cemevinin bulunduğu 20 bin metrekarelik alanın ibadet alanı olduğu geçiyor. Dolayısıyla beyan gerçek dışı” dedi.

Tehlikeli söylemler

Derneklerinin, kuruluşundan bu yana Düzgün Baba Cemevi’de hizmet ürettiğini ifade eden Kırmızıçiçek, valiliğin derneğin “cemevini işgal ettiği ve fuzuli olarak kullandığı” yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Kırmızıçiçek, “Derneğimize yönelik fuzuli ve işgalci söylemler tehlikeli söylemlerdir. Biz diyoruz ya inanç alanlarımıza şekil vermeye ve kendi anlayışlarını oralara hakim kılmaya çalışıyorlar diye; Bunu somut olarak kendileri açıklamış. Hangi hakla gelip bir ibadethanede hizmet yürüten bir derneğe işgalci ve fuzuli diyorsunuz” diye kaydetti.

‘Açılan herhangi bir dava yok’

Kırmızıçiçek, Çevreci köy muhtarının derneğin tahliye edilmesi yönünde dava açtığı yönündeki valilik iddiasına dair de “Kesinlikle böyle bir dava ortada yok. Bir tahliye davası açılmış olsaydı, bizlere resmi bir tebligatın gelmiş olması lazımdı. Mahkemeye gitmiş olmamız ve ifade vermiş olmamız gerekirdi. Bunlar geleceğe dönük yapmış oldukları kurgulardır. Bu bir planın ifadesidir” şeklinde konuştu.

‘Tehdit üst boyuta taşındı’

Kırmızıçiçek, valiliğin açıklamasıyla kendilerine yönelik tehdidin bir üst aşamaya taşındığına işaret ederek, “İşte ‘işgalciler, fuzuliler, bertaraf edilmeliler’ diyerek, kendileri gibi düşünenleri oraya ikame ettirme hesapları var. Dolayısıyla tehdit daha da ileriye taşınmıştır ve valilik bizi tehdit etmiştir. Biz bu açıklamaya böyle bakıyoruz” dedi.

Kırmızıçiçek, Nazımiye Başsavcılığa’na Tutkan hakkında suç duyurusunda bulundukları bilgisini paylaştı.

 

HABER MERKEZİ