Ana SayfaEkolojiTehlikeli atıklar nereye gidiyor?

Tehlikeli atıklar nereye gidiyor?

Türkiye’de sanayi sektörü başta olmak üzere ortaya çıkan yıllık tehlikeli atık TÜİK'e göre 1 milyon 250 bin, AB verilere göre ise 2 milyon 600 bin ton. Atıkların yok edildiği 3 tesis İZAYDAŞ, PETKİM ve TÜPRAŞ’ın atık yok etme kapasitesi ise 60 bin ton. Geriye kalan tehlikeli atıkların nereye gittiği ise meçhul.

HABER MERKEZİ – Türkiye’de TUİK verilerine göre petrokimya, petrol rafinerisi, demir-çelik, gemi sökümü, çimento, toprak sanayi, seramik, otomotif, boya, madeni eşya gibi sanayi kollarında ortaya çıkan yıllık “tehlikeli atık”  TÜİK’e göre 1 milyon 250 bin, AB verilere göre ise 2 milyon 600 bin ton.

Radyoaktif özellikteki atıklar başta olmak üzere ortaya çıkan tüm tehlikeli atıkları ayrıştıracak bir alan bulunmaması nedeniyle tehlikeli atıklar, İZAYDAŞ, PETKİM ve TÜPRAŞ’a ait alanlarda yakılıyor. Ancak üç şirketin 60 bin ton. Açıkta kalan tehlikeli atıkların nereye gittiği ise meçhul.

DİHA’ya konuşan kimya mühendisi ve ekolojist Ertuğrul Barka, TÜİK’in verilerinin gerçeği yansıtmadığının altını çizdi. TÜPRAŞ, PETKİM ve İZAYDAŞ’ın tehlikeli atık giderme tesisleri bulunduğunu fakat kapasitelerinin ortaya çıkan tehlikeli atığı yok etmenin çok altında olduğunu belirten Barka, “Tehlikeli atıkların nasıl giderildiği de tartışmalı ancak bunların kapasitelerine bakıldığında 2 milyon ton atık nereye gidiyor? Bir yerlere gömülüyor. Mafyası bile var bu işin” dedi.