Ana SayfaGüncel85 gündür tutuklu olan Necmiye Alpay’ın bugün doğum günü

85 gündür tutuklu olan Necmiye Alpay’ın bugün doğum günü

HABER MERKEZİ – 85 gündür tutuklu olan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay’ın bugün doğum günü.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay’ın bugün doğum günü.

“Örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla kapatılan Özgür Gündem’in Danışman Kurulu üyesi olan Necmiye Alpay, yazar Aslı Erdoğan’la birlikte “örgüt üyeliği” ve “devletin birliğini bozmak” suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

85 gündür Bakırköy Cezaevi’nde tutulan Alpay ve Erdoğan hakkında bugün her ne kadar “devletin birliğini bozma” suçlamasından tahliye verilse de, iki yazar hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasından ‘tutukluluğa devam’ kararı verildi.

  'Hukuki cinayet': Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan'a tahliye yok

Dilbilimci-yazar Alpay halen cezaevinde tutuluyor.

Necmiye Alpay kimdir?

Yazar ve dilbilimci Necmiye Alpay 1946’da doğdu.

1969’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Alpay, doktora derecesini uluslararası iktisat alanında Paris-Nanterre Üniversitesi’nden aldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesiyken 12 Eylül cuntası tarafından tutuklandı ve üç yıl Mamak Cezaevi’nde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra çevirmenliğe başladı.

Çeşitli dergilerde editörlük yapan Alpay, 1996-2003 yılları arasında Akademi İstanbul’da ve Yeditepe Üniversitesi’nde Türkçe ve Yaratıcı Yazarlık dersleri verdi.

2001’den 2007’e kadar Radikal gazetesinin Kitap ekinde Dil Meseleleri’ni yazan Alpay’ın şu kitapları yayımlandı:

Türkçe Sorunları Kılavuzu (Metis, 2000), Dilimiz, Dillerimiz / Uygulama Üzerine Yazılar (Metis, 2004) ve Yaklaşma Çabası (2005; Kanat Yayınları).

Çevirileri:

Kültür ve Emperyalizm (E. Said, Hil Yayınları), Tarihsel Kapitalizm (I. Wallerstein, Metis), Modernleşmenin Eşiğinde Osmanlı Kadınları ( M. C. Zilfi, Tarih Vakfı yurt Yayınları), Şiddet ve Kutsal (R. Girard, Kanat yayınları), Yoruma Dair (P. Ricoeur, Metis), Bilge Sokrates’in Ölümü (J. P. Mongin-Y. L. Brass, Metis), Martin Heidegger’in Böceği (Y. Marchand-M. Aregui, Metis), Diyojen: Köpek Adam (Y. Marchand-V. Sorel, Metis) ve Aydın Kesimi Üstüne (V. I. Lenin, Başak Yayınları) kitaplarını çevirdi.