Ana SayfaGüncelÇizgilerle ‘Feminist Dayanışma ile 25 Yıl’

Çizgilerle ‘Feminist Dayanışma ile 25 Yıl’

HABER MERKEZİ – Mor Çatı’nın 25. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle, Mor Çatı ve erkek şiddetiyle mücadelesini çizgilerle anlatan “Feminist Dayanışma ile 25 Yıl” kitabı yayımlandı. 

Mor Çatı’nın 25 yıllık tarihi ve erkek şiddetiyle mücadelesini çizgilerle anlatan “Feminist Dayanışma ile 25 Yıl” kitabının tanıtımı dün akşam gazeteci ve kadın hakları savunucularının katılımıyla yapıldı.

mor_cati

Mor Çatı’nın ve erkek şiddetiyle mücadelenin yakın tarihini anlatan kitap sanatçılar Ayşen Baloğlu, Eda Oral Nuhoğlu, Gülay Batur, İpek Özsüslü, İrem Öker, Özlem Çelik, Rana Mermertaş, Semra Can ve Sibel Bozkurt’un çizgileriyle hazırlandı.

bianetten Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre, kitapta ayrıca Mor Çatı’ya emek veren kadınların tanıklıkları ve yine bu sürece ışık tutan belgeler, gazete kupürleri, afişler de yer alıyor.

“OHAL koşulları hepimize verilmiş bir gözdağı”

“Feminist Dayanışma ile 25 Yıl” kitabını yayına Berna Ekal ile Ülfet Taylı hazırladı.

“Olağanüstü hal koşulları hepimize verilmiş bir gözdağı” yorumunda bulunan Taylı tanıtım kokteylinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Kitabın baskıya girmek üzere olduğu günlerde olağanüstü hal koşullarının yeni uygulamaları ile yüz yüze kaldık. 20 yıldır yapılan kurultaylarda bir araya geldiğimiz, bazı kurultayları birlikte düzenlediğimiz kadın dernekleri kapatıldı. Temkinli olmaya zorlanıyoruz. Bin bir mücadele ile elde ettiğimiz kimi hakların da tehdit edildiği duygusu içindeyiz. Bu koşullarda bu kitap birlikte yaptıklarımıza, dayanışmamıza işaret etmenin de bir yolu.

Sözlerimizden vazgeçmediğimizi göstermenin, şiddetin karşısında barış talebimizi yinelemenin, olağanüstü koşulların getirdiği güçlüklerle baş edebilmenin, feminist sözümüzü çoğaltarak inatla söylemenin, dayanışmamızı güçlendirme çağırısı yapmanın bir yolu…

245-346

Kitabın bölümleri

Kitabın ilk bölümünde, feminist mücadele ve kadın sığınaklarının ortaya çıkışına dair bilgiler veren, Özlem Çelik’in çizdiği “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele ve Mor Çatı” yer alıyor.

İrem Öker’in çizdiği “Bir Kampanyanın Öyküsü” başlıklı ikinci bölümde ise 1980’lerden bu yana Türkiye’de süren feminist mücadele deneyimleri ve mücadeleye dair gazete kupürleri aktarılıyor.

Üçüncü bölümde ise kadınların hukuk mücadelesi Rana Mermertaş’ın çizimiyle, “Erkek Şiddetine Karşı Mücadele ve Yeni Yasal Düzenlemeler” başlığı altında yer alıyor.

Ayşen Baloğlu’nun çizdiği “Sığınak Deneyimleri” başlıklı dördüncü bölümde ise Mor Çatı’nın sığınak işleyişi anlatılıyor.

Kitap Gülay Batur’un çizdiği “Mor Çatı’dan Destek Almak”, İpek Özsüslü’nün çizdiği “Mor Çatı Gönüllüsü Olmak”, Eda Oral Nuhoğlu’nun çizdiği “Mor Çatı’da İşleyiş”, Sibel Bozkurt’un çizdiği “Birlikte Heyecan Duymak, Birlikte Güçlenmek” bölümleriyle devam ediyor.

Kitabın her bölümünde Mor Çatı çalışmalarına katkı sunan kadınların deneyimleri yazılı olarak aktarılıyor.

Kitabın son sözü ise Leman, Penguen gibi dergilerden tanıdığımız Semra Can’ın çizgisiyle aktarılıyor.