Ana SayfaGüncelODTÜ öğrencileri: Cinsiyetçi zamirler kullanılmasın

ODTÜ öğrencileri: Cinsiyetçi zamirler kullanılmasın

HABER MERKEZİ – ODTÜ öğrencileri, okulda cinsiyetçi zamirlerin kullanılmaması için harekete geçti. Öğrencilerden Murat Korkmaz, “Farkındalığı arttırmayı ve her cinsiyet kimliğinden öğrencinin rahat bir biçimde eğitim hayatına devam edebilmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, okulda cinsiyetçi zamirlerin kullanılmaması ve ikili cinsiyet sistemine son vermek için çalışmalara başladı.

Gazete Şujin’in haberine göre hareketi başlatanlar üniversitenin Psikoloji bölümü öğrencilerinden Arda Aksoy ve Murat Korkmaz.

Murat Korkmaz, ODTÜ Psikoloji Bölümü’ndeki öğretim üyelerine he/she değil, they/their zamirlerinin kullanılması üzerine taleplerini ilettiklerini belirtti.

Bölümden tüm okula cinsiyetçiliği bitirme hareketi

Farkındalık yaratmak istediklerini söyleyen Korkmaz, şunları aktardı:

ODTÜ’nün eğitim dili İngilizce. Dolayısıyla her zaman “he/she” duyuyoruz. Bu hafta süresince, Psikoloji Bölümü’ndeki tüm akademisyenlere ulaşıp farkındalığı arttırmayı ve her cinsiyet kimliğinden öğrencinin rahat bir biçimde eğitim hayatına devam edebilmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

Tüm öğrencilerin ve öğretim üyelerinin desteğiyle birlikte Psikoloji Bölümü’nden başlayarak kampüsteki cissexismi en aza indirmek istiyoruz. Cinsiyet temelli ayrımcılıklar konusunda akademik ortamda bugüne dek birçok çalışma yürütülmüş ve hâlihazırda yürütülmektedir.

“Kişilerin cinsiyetlerine kendi beyanları ile ulaşılır”

Korkmaz, kişilerin cinsiyetlerine dair bilgiye ancak kendi beyanları neticesinde ulaşılabileceğini söyleyip ve şunları ekliyor:

Bu doğrultuda; fiziksel görünüm, kişinin cinsiyeti hakkında herhangi bir bilgi vermemektedir. Kendi beyanları olmaksızın, kişilere atılan her bir cinsiyet, özünde stereotip kaynaklı bir önyargıdır. Bu önyargının davranışa geçirilmiş hali, bir ayrımcılık türü olan; doğumda atanmış cinsiyetlerini reddeden kişileri hedef alan ve kadın/erkek dışındaki transgender, genderfluid, agender (+) gibi cinsiyetleri yok sayan cissexsismdir.

Bu temelde, cinsiyet beyanı olmaksızın yalnızca yasal kimlik bilgilerine ve kişinin görünümüne bakarak kişilere she/he gibi cinsiyet belirten zamirlerle hitap edilmesi ikili cinsiyet sisteminin istemeden de olsa sürdürülmesine neden olmaktadır.

She/he zamirlerinin yerine they/their zamirlerinin ya da öğrencilerin isimlerinin kullanılmasını savunan öğrenciler, cinsiyetçi zamirlerin Vanderbilt University, Harvard University, gibi üniversitelerde de tartışmaya başladığını hatırlattı.