Ana SayfaGüncelBakanlık izniyle 6 gazeteciye 301’den dava

Bakanlık izniyle 6 gazeteciye 301’den dava

HABER MERKEZİ – İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptıkları haberleri gerekçe göstererek 6 gazeteci hakkında TCK 301’den iddianame hazırladı. Soruşturmaya Adalet Bakanlığı da izin verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirlerinden Selman Keleş, Özgür Paksoy, Kenan Kırkaya ve Aziz Oruç ile Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ersin Çaksu ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul hakkında “Türkiye Cumhuriyeti ve Hükümetini Devletini Alenen Aşağılama” ve “Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Askeri ve Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama” (TCK 301) iddiasıyla hazırladığı iddianameyi İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

İddianamede gazetecilerin yaptıkları ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde yayınlanan haberleri suç delili olarak gösterildi.

Gazetecilerin TCK 301’den yargılanmasına Adalet Bakanlığı’ndan izin çıktı.

İddianamede şu ifadeler yer aldı:

Yukarıda belirtilen tüm bu soyut ve dayanaktan yoksun haberlerde açıkça Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını, Asker ve Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama kastıyla hareket edildiği, devletin milli güvenliğini sağlamak amacıyla yaptığı sınır ötesi operasyonlarında sivil katliamı yaptığı, bölgede işgalci bir güç olarak yer aldığı, sivilleri göçe zorladığı yine özellikle Güneydoğu illerinde kasıtlı olarak çocukların ölümüne neden olduğu iddia edilmek suretiyle TCK’nin 301. maddesinde yer alan Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını, Asker ve Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama suçunun zincirleme olarak işlendiğinin anlaşıldığı, soruşturma konusu haberlerde kimlikleri tespit edilemeyen eser sahipleri bakımından 5187 sayılı yasanın 11/3.maddesi uyarınca gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü olan Ersin Çaksu ile bağlı bulunduğu yetkili konumundaki İshak Yasul’un sorumlu oldukları, Adalet Bakanlığı tarafından tüm şüpheliler açısından soruşturma izni verildiği.