Ana SayfaGüncelErkeklerin itirazına rağmen kadınlar kazandı: Atlas Köyü Kadın Dayanışma Derneği

Erkeklerin itirazına rağmen kadınlar kazandı: Atlas Köyü Kadın Dayanışma Derneği

HABER MERKEZİ – Bursa’nın Atlas köyünde kadınlar, erkeklerin tüm itirazlarına rağmen kurdukları Atlas Köyü Kadın Dayanışma Derneği aracılığıyla doğal ürünleri satarak ekonomik özgürlüklerini sağladı.

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Atlas köyünde yaşayan kadınlar, köyde yetiştirdikleri doğa ürünleri Atlas Köyü Kadın Dayanışma Derneği aracılığı ile pazarlıyor ve böylelikle de ekonomik özgürlüklerini sağlıyor.

Dağlardan topladıkları ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa fayda sağlayan ısırgan otunu karıştırıp yaptıkları erişte ve ekmeği satan kadınlar bu doğal ürünleri köye gelen yürüyüşçülere, sporculara, dağcılara ve köyde yerleşik olarak yaşamayan yazlıkçılara satıyor.

Dihaber’e konuşan dernek kurucularından Elmas Topçu, köyde önceki yıllarda kadınların söz hakkının olmadığını ama kadınların direnerek ve kendi içinde örgütlenerek bunu  aştığını söyledi.

‘Köyün tüm erkekleri karşı çıktı’

Yıllar sonra kendi yaptıkları ve tükettikleri ekmeği başkalarının da tadıp lezzetine varmalarını isteyerek yola çıktıklarını söyleyen Topçu, böylece derneklerini kurduklarını belirtti. Yaptıkları ekmeğin lezzetini doğal ve katkısız olmasından aldığını ifade eden Topçu, derneği ilk kurduklarında başta köy muhtarı olmak üzere köyün bütün erkeklerinin bu çalışmaya karşı çıktığını söyledi.

Başlangıçta dernek bünyesinde  tek fırın olduğunu dile getiren Topçu, zamanla fırın sayısını üçe çıkardıklarını söyledi. Ekmeğin evlerden çıkarak pazarlara ulaşma aşamasını ise Topçu şu sözler ile anlattı:

Dışarıdan gelip ekmeğimizi alanlar tadını çok beğendi, etrafındaki insanlara da bu ekmeği tavsiye ettiler, biz de böyle bir işe giriştik. Kendimiz ekmeği yiyorduk; ama lezzetinin bu kadar iyi olduğunu düşünmemiştik.

‘Kendi paramızı kendimiz kazanmaya başladık’

Kadınların büyük emek ve dayanışmasıyla kurulan Atlas Köyü Kadın Dayanışma Derneği bünyesinde başka ürünler de ürettiklerini belirten Topçu, köydeki kadınların bu sayede ekonomik özgürlüklerini kazandığını söyledi. Topçu şunları söyledi:

Şimdi kadınların dayanışması ile kurulan dernek sayesinde kendi paramızı kazanıyoruz. Böylelikle erkeklere ‘bize para ver’ demekten kurtulduk ve kendi paramızı kendimiz kazanmaya başladık.

Dernek aracılığı ile İhsaniye’de bir pazara ürün vermeye başladık; ama bu bizim için yeterli değil. Daha fazla alana açılmak istiyoruz. Diğer kadınlardan ve derneklerden bu konuda destek bekliyoruz.