Ana SayfaDünyaİran’da zumba ve aerobiğe yasak: ‘Kültüre uygun değil, sakıncalı’

İran’da zumba ve aerobiğe yasak: ‘Kültüre uygun değil, sakıncalı’

HABER MERKEZİ – İran’da zumba, body ritim ve Hip Hop dansı ile aerobik “İran kültürüne uymadığı” gerekçesiyle spor ve fitness salonlarında uygulanması yasaklandı.

İran’da İran’da zumba, body ritim ve Hip Hop dansı ile aerobik ‘İran kültürüne uymadığı’ gerekçe gösterilerek spor ve fitness salonlarında uygulanması yasaklandı.

İranlı Öğrencilerin Haber Ajansı’nın (ISNA) İran Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) açıklamasına dayandırarak yer verdiği habere göre yasak gerekçesi; ‘ihtiva ettiği dans figürlerinin ve müziklerin İran kültürüne uymaması’.

Federasyon tarafından yapılan dans şeklindeki hareketlerin “yasal yönden sakıncalı” olduğu belirtildi.

‘Zumba kültürel şartlara uyum bakımından sorunlu’

Açıklamada il ve ilçe spor müdürlüklerine, İran’da zumba, body ritim ve Hip Hop dansı ile aerobik fitness ve spor salonlarında yasaklanması yönünde direktif verildiği de bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Spor salonlarında uygulanan programların, “toplumun kültürel yapısı ile uyumlu olması gerekir.” Zumba kültürel şartlara uyum bakımından sorunlu olduğu için, spor salonlarının zumba programları sunması yasaklanmıştır.

Yasak bazı uluslararası kuruluşlar tarafından tepkiyle karşılanırken, Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu’nun bir yetkilisi “ülkelerin politik kararlarına müdahale edemeyeceklerini” ifade etti.