Ana SayfaDünyaRusya’dan Küba ile ‘normalleşmeyi’ askıya alan ABD’ye eleştiri ve ‘Soğuk Savaş’ hatırlatması

Rusya’dan Küba ile ‘normalleşmeyi’ askıya alan ABD’ye eleştiri ve ‘Soğuk Savaş’ hatırlatması

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri’nden yapılan açıklamada ABD’nin Küba ile normalleşme anlaşmasını feshetmesi eleştirildi. Rusya, ABD’nin söylemlerinin Soğuk Savaş dönemi retoriğini anımsattığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Küba ilişkilerinde normalleşme çabalarını sonlandırmasının ardından Rusya’dan açıklama geldi.

Washington’ın Küba ile ilgili “kibirli” söylemlerinin Soğuk Savaş dönemi retoriğini anımsattığını belirten Kremlin yönetimi, Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın Küba’ya yönelik normalleşme çabalarını sonlandıran Trump’ı eleştirdi.

Rusya Dışişleri’nden yapılan açıklamada, Rusya’nın ‘ambargoya, ablukaya, yaptırımlara ve ülkeler arası çizgilerin keskinleştirilmesine karşı’ olduğu belirtildi.

“Rusya’nın diyaloğun, işbirliğinin, ülkeler arası köprülerin kurulmasının ve temasların serbestleşmesinin destekçisi” olduğu belirtilen açıklamada, “Son yarım yüzyılda yaşananlar, Küba ile ilişkilerde kullanılan kibirli bir üslubun geleceği olmadığının göstergesidir” dendi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, Küba ile olan normalleşme sürecini ve yapılan anlaşmayı geçtiğimiz günlerde tek taraflı olarak sonlandırdığını açıklamıştı.

​Trump, “Neredeyse 60 yıldır Küba halkı komünist yönetim altında acı çekiyor. Küba bugün hala, kendi halkından on binlerce kişiyi katleden kişilerin egemenliğinde” diye konuşmuştu.

Trump’ın anlaşmaları tek taraflı askıya almasını kınayan Küba yönetimi ise kararın “devrimi zayıflatamayacağını” belirtmişti.

Küba hükümeti ayrıca ABD’nin Küba üzerindeki ablukayı sertleştirmesinin ABD-Küba ilişkilerini “sekteye uğratacağını” söylemişti.