Ana SayfaDünya‘Erdoğan’ın kültür savaşına Almanya’da yer yok’

‘Erdoğan’ın kültür savaşına Almanya’da yer yok’

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ile Adalet Bakanı Maas, “Erdoğan’ın kültür savaşına Almanya’da yer yok” başlıklı bir yazı kaleme alarak, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’daki demokrasi kültürü için bir tehlike oluşturduğunu savundular.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile Adalet Bakanı Heiko Maas, Spiegel Online haber portalı için ortak bir makale kaleme aldı.

DW Türkçe’nin aktardığı yazının başlığı: “Erdoğan’ın kültür savaşına Almanya’da yer yok”.

İki Alman bakanın kaleme aldığı yazıda, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın radikalleşmesiyle birlikte Almanya’da Türk devletine bağlı faaliyet gösteren cami ve derneklerde de rota değişikliği yaşandığı” ifade edildi.

Ayrıca “Erdoğan öncesi dönemdeki laik gelenek terk edilerek karmaşık yapı ve ağlar oluştuğu” savunuldu.

Bakanlar, Türkiye devlet televizyon kanallarının da “Türkiye’deki gerçeklerle ilgili yanlış bir tabloyu Almanya’daki Türklerin oturma odalarına taşıdığı” eleştirisinde bulundu.

Gabriel ve Maas bu nedenle Almanya’daki Türkiyelilerin Erdoğan yanlısı medya yerine çoğulcu Avrupa medyasına yönelmesini sağlamak gerektiğini savunarak, şunları dile getirdi:

Erdoğan’ın düşman tabloları yaratmaya yönelik söylemi ve kendisine direnen insanları ‘imansız’ ya da ‘vatan haini’ diye karalaması, Almanya’daki demokratik kültür açısından bir tehlikedir.

Türkiye’de laikliğin yavaşça yok edildiğini de öne süren iki bakan, bu durumu “demokrasi için bir zehir” diye nitelendirdi.

“Erdoğan’ın provokasyonları kökten bir değerler çatışmasına teşvik etmekte, Erdoğan Almanya’daki Türk dostlarımızı bir kültür savaşına sürüklemek istemektedir” diyen Gabriel ve Maas yazılarını, şu sözlerle noktaladı:

Bu nedenle Türk demokratik güçleri Almanya’da da güçlendirmeliyiz. Özgürlükçü-demokratik devletimize yönelik bu güçlü tehlike karşısında, hiç bir şey yapmadan öylece duramayız. Bu, Almanya için olduğu kadar Avrupa için de geçerli.