Ana SayfaEkoloji“Vali telefonlara çıkmıyor, Dersim’deki yangına havadan müdahale gerek”

“Vali telefonlara çıkmıyor, Dersim’deki yangına havadan müdahale gerek”

HABER MERKEZİ – Dersim’deki yangın yayılarak devam ediyor. Kişisel müdahaleleri yetersiz kalan gönüllü ekipler, valiliğin telefonlara çıkmadığını, karakolların ise kendilerini engellemeye çalıştığını aktarıyor. Yangına havadan müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çeken gönüllü ekip, “Güvenlik adına ormanlarımızı yakmaktan vazgeçin” diyor.

Dersim’de günlerdir devam eden yangın yayılarak devam ediyor.

Geyiksuyu bölgesindeki yangın Bali deresi ile Müşkirek köyü arasında yayılırken, yaklaşık 50 farklı noktada büyerek sürüyor.

Mezopotamya Ajansı, yangının yapılan bombardıman sonucu çıktığını aktardı.

Ajanstaki habere göre sanatçı Ferhat Tunç’un da aralarında bulunduğu yangın söndürme gönüllerinden bir grup, bölgeye giderek tarım aletleriyle yangına müdahale etti.

Vali cevap vermiyor, karakollar engelliyor

Gönüllüler, bölgede yangın söndürme çalışmaları yürütmek için üç saatlik bir tırmanışın ardından Bali vadisinin bir tepesine çıkabildi.

Herhangi bir izin başvurusu yapmadan bölgeye geldiklerini ifade eden gönüllüler, Bali vadisinin üç gündür yandığını ve yangına müdahale edilmediğini kaydetti.

Yangının büyük bir alana yayıldığını, kendi uğraşlarının yeterli olmadığını belirten gönüllüler, yangına havadan müdahale edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ancak gönüllülerin aktardığına göre Tunceli Valisi Tuncay Sonel telefonlara cevap vermiyor. Yakın çevrede bulunan karakollar da yangını söndürmeye gidenlere izin vermiyor.

“Güvenlik adına ormanları yakmayın”

“Güvenlik adına ormanlarımızın yakılmasından vazgeçin” çağrısında bulunan gönüllüler, ormanları yakmanın insanları yakmakla aynı olduğunu, bunun dünyada örneğinin bulunmadığını belirtiyor.

Doğadaki tüm canlıların orman yangınlarıyla yok edildiğine dikkat çeken gönüllüler, tüm engel ve yasaklamalara rağmen bölgeye giderek kendi imkanlarıyla yangına müdahale etmeye çalışıyor.

Kim ne dedi?

Dersim’de süren orman yangınlarını Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye soran Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Alican Önlü, yangınların ‘çıkmadığını’ aksine ‘çıkartıldığını’ savunmuştu.

Yangınlarla asıl amaçlanan şeyin bölgenin 1990’lardaki gibi ‘tekrar insansızlaştırılması’ olduğunu iddia eden Önlü, bakana, “Yangınlara bilinçli bir biçimde müdahale edilmediği doğru mudur?” diye sormuştu.

Dersim’deki yangınlara dair tek açıklama ise günler sonra Tunceli Valiliği’nden gelmişti. Valilik, ‘yangının kontrol altına alındığını’ söyleyip, “İlimiz genelinde başka herhangi bir bölgede orman yangını bulunmamaktadır” demişti.

Ancak valiliğin 16 Ağustos tarihli açıklamasından bu yana Dersim’de yangınlar yayılarak devam ediyor.