Ana SayfaDünyaAvrupa Parlamentosu, Guaido’yu ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdı

Avrupa Parlamentosu, Guaido’yu ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdı

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu, mevcut Devlet Başkanı Maduro’ya karşı Ulusal Meclis’in Başkanı Guaido’yu Venezuela’nın ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdı. Avrupa’da bu gelişme yaşanırken, Venezuela’da Guaido ordu ile ‘gizli toplantılar’ yaptığını açıkladı, Maduro ise ABD’lilere “Yeni bir Vietnam olmasın” diye seslendi. Öte yandan taraflar, ülkenin eski Devlet Başkanı Chavez’in iktidara gelişinin 20. yıl dönümünde sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

Venezuela’da 2015 seçimlerinde muhalefetin çoğunluğu ele geçirdiği ancak 2017 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından yetkileri elinden alınan Ulusal Meclis’in Başkanı Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından başlayan siyasi kriz devam ediyor.

Hem ABD’nin hem de Avrupa’nın desteğini alan Guaido, ülkenin diktatörlük rejimi altında yönetildiğini belirterek, Maduro hükümetinin bir an önce erken genel seçim kararı alması gerektiğini söylüyor.

Venezuela’nın mevcut Devlet Başkanı Maduro, ülkedeki siyasi krizin çözümü için parlamento seçimlerinin planlanandan erken bir tarihe alınabileceğini, ancak başkanlık seçimlerinin planlandığı gibi 6 yıl sonra yapılacağını kaydediyor.

AP Guaido’yu tanıdı

Son olarak Avrupa Parlamentosu (AP), Brüksel’deki “Venezuela’da durum” başlıklı oturumunda karar tasarısı oylandı.

Böylelikle AP, Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido’yu tanıma kararı aldı.

Oylama sonucunda, “Guaido’yu Venezuela Anayasası’nın 233’üncü maddesi doğrultusunda geçici devlet başkanı olarak tanıyan” tasarı 104’e karşı 439 oyla kabul edildi.

Tasarıda ayrıca, “insan hakları ihlallerine bir an önce son verilmesi” çağrısında bulunuldu.

Guaido, ordu ile gizli görüşme yapmış

Avrupa kanadında bu gelişmeler yaşanırken Guaido, New York Times gazetesi için bir makale kaleme aldı.

Guaido, mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun devrilmesine destek almak için orduyla gizli görüşmeler yaptıklarını yazdı:

“Silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri üyeleriyle gizli toplantılarımız oldu. Ordunun Maduro’dan desteğini çekmesi hükümet değişiminde hayati önemde ve silahlı kuvvetlerin çoğunluğu, ülkenin son dönemde çektiği sancıların katlanılamaz olduğunda hemfikir.”

Makalede ayrıca, muhalefetin “insanlığa karşı suçlardan hüküm giymemiş” bütün silahlı kuvvetler üyelerine af önerdiği belirtildi.

Maduro’dan ABD’lilere: Yeni bir Vietnam olmasın

Maduro da başkent Caracas’taki Cumhurbaşkanlığı sarayında çekilen 45 saniyelik görüntü kaydında doğrudan ABD’lilere mesaj verdi.

Trump yönetiminin kendisini darbeyle devirme teşebbüsünün arkasında olduğunu savunan Maduro, Amerikan halklarına ABD askerlerinin Venezuela’dan uzak tutulmasını sağlamalarını talep etti ve “Latin Amerika yeni bir Vietnam olmasın” dedi.

Taraflar 2 Şubat’ta sokakta

Öte yandan dün muhalefetin tüm ülkede iki saatliğine düzenlediği eylemlerin ardından 2 Şubat’ta hem muhalefet hem de Maduro destekçilerinin sokağa çıkması bekleniyor.

İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nin (PSUV) Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, 2 Şubat’ın ülkenin 2013 yılında hayatını kaybeden Devlet Başkanı Hugo Chavez’in iktidara gelişinin 20. yılı olduğunu hatırlatarak, “Emperyalist saldırılar karşısında vatansever ittifak. Biz kazanacağız” çağrısında buludu.

Juan Guiado liderliğindeki muhalefet ise Cumartesi günü bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Nicolas Maduro’ya erken seçimlere gitmesi için verdiği ültimatoma destek amacıyla büyük gösteriler düzenleyecek.

Ne oluyor?

Venezuela’da Maduro iktidarını “meşru olmadığı” gerekçesiyle tanımadığını açıklayan Ulusal Meclis Başkanı Guaido, 23 Ocak’ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti.

Guaido, ABD başta olmak üzere Kanada, çok sayıda Güney Amerika ülkesi ve Avrupa’dan destek alıyor.

Özellikle Venezuela ordusunun mevcut Devlet Başkanı Maduro’nun arkasında durması Guaido’nun durumunu zorlaştırıyor. Juan Guaido da askerlere çağrıda bulunarak, Venezuela halkının yanında olmalarını talep ediyor.

Kendi meşru iktidarına karşı bir darbe yapılmaya çalışıldığı görüşünü savunan Nicolas Maduro ise, şu an için aralarında Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin de olduğu bazı devletlerin desteğine sahip.


BBC Türkçe, Amerika’nın Sesi, Karınca