Ana SayfaDünyaABD’de taciz ve ayrımcılık ile suçlanan akademisyen Budak istifa etmek zorunda kaldı

ABD’de taciz ve ayrımcılık ile suçlanan akademisyen Budak istifa etmek zorunda kaldı

HABER MERKEZİ – ABD’de cinsiyet, etnik köken ve din temelli ayrımcılık yapmakla suçlanan akademisyen Hikmet Budak istifa etmek zorunda kaldı.

ABD’deki Montana Eyalet Üniversitesi’nde (MSU) genetik profesörü ve bitki bilimci olan Hikmet Budak, kadın öğrencileri taciz ettiği ve ayrımcılıkta bulunduğu gerekçesiyle başlatılan soruşturma sonucunda istifa etti.

Bozeman Daily Chronicle’ın haberine göre Budak’ın istifasının tam olarak hangi tarihte gerçekleştiği bilinmiyor, fakat bu istifaya neden olanın hakkında yürütülen soruşturma ve suçlamalar olduğu belirtiliyor.

Taciz, ayrımcılık ve ırkçılık

Habere göre üç öğrencinin şikayetiyle Hikmet Budak hakkında Ağustos 2018’de soruşturma başlatıldı.

Soruşturmada Budak’ın öğrenciler ile çalışanların aralarında bulunduğu kişilere ruh ve bedensel hastalıklarından, etnik kökenlerinde, dinlerinden ve cinsiyetlerinden ötürü ayrımcılık yaptığı sonucuna ulaşıldı.

Ayrıca tanıklar, Budak’ın birçok kez öğrencileri laboratuvardan kovduğunu, kadın öğrencileri taciz ettiğini, Türkçe hakaretlerde bulunduğunu, ABD’li olmayan öğrencileri vatandaşı oldukları ülkeye göndermekle ve bazı öğrencileri silahla vurmakla tehdit ettiğini kaydetti.

Öte yandan öğrenciler, soruşturma yürüten yetkililere ABD’li öğrencilerle yakınlık kurmamaları konusunda uyarıda bulunduğunu da kaydetti. Öğrencilere göre Budak, ABD’li öğrencilerin “onları tembelleştireceğini” ve “dinlerini Hıristiyanlığa değiştirmelerine çabalayacağını” söyledi.

Şikayette bulunan bir diğer kadın ise, Budak’ın tutumu yüzünden “kısa sürede intihara meyilli hale geldiğini” dile getirdi.

Habere göre Budak’ın avukatı Hillary Carls, “Dr. Budak’ın MSU’dan ayrılışıyla üniversite ve tanıklar arzu ettikleri sonuca ulaştı” sözlerini kaydetti. Budak ise hakkındaki suçlamaları reddetti.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki dersi iptal edildi

Akademisyen Hikmet Budak bir dönem Sabancı Üniversitesi’nde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerindendi.

Montana Eyalet Üniversitesi Bitki Bilimleri Kürsüsü Başkanlığı’na getirilen Budak, ayrıca bu yaz döneminde Boğaziçi Üniversitesi’nde ders verecek isimler arasında yer alıyordu.

Ancak gazeteci Melis Alphan’ın paylaştığı bilgiye göre Boğaziçi Üniversitesi, Budak’ın vereceği dersi kapattı.


Gazete Karınca