Ana SayfaManşetDiyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Kışanak ve Anlı gözaltına alındı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Kışanak ve Anlı gözaltına alındı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı.

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı.

Gültan Kışanak Diyarbakır Havalimanı’nda, Fırat Anlı ise adresinde, İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.

Kışanak ve Anlı’nın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca PKK’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı alındığı öğrenildi. Kışanak ve Anlı’ nın evlerinde de aramaların sürdüğü belirtildi.

Eşbaşkanların gözaltına alınması ile eş zamanlı olarak polisler Büyükşehir Belediyesi’ne de baskın yaptı. Çok sayıda çevik kuvvet ve özel hareket polisi ile beraber TOMA ve akrep tipi zırhlı araçlarla belediye binası abluka altına alındı. Binaya girmek isteyen belediye çalışanları polisler tarafından engellendi. Çalışanlar ile polis arasında gerginlik yaşanırken, baskının gerekçesine dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Polisin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan otopark dahil tüm belediye binasında arama kararı aldığı öğrenilirken, belediyenin avukatları karara itiraz etti. Avukatlar aramanın CMK 119’uncu maddeye aykırı olduğunu söyledi. Avukatların sadece gözaltına alınan belediye eş başkanlarının makam odasında arama yapılabileceğini belirtmesine rağmen arama sürüyor.

Belediye binası önüne gelen DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel’in ve avukatların da binaya girişine izin verilmedi. Binaya girmek isteyen Tuncel ve avukatları polis kalkanlarla engelledi. Tuncel polise, “Hem gelip halkın iradesine engel oluyorsunuz hem de engelliyorsunuz. Defolun” diye tepki gösterdi.

Polis anons aracından belediye binası önünde toplananlara “Dağılın” anonsu yaparken kitlenin bekleyişi sürüyor. Belediye önünde bir araya gelenler gözaltıları protesto ediyor.

Demokratik Toplum Kongresi ve Halkların Demokratik Partisi ise Anlı ve Kışanak’ın gözaltına alınmasını yarın saat 11.00’de belediye binası önünde protesto edeceğini açıkladı.

Kışanak bugün Meclis’te 15 Temmuz Darbe Komisyonu’nda dinlenmişti.

Kışanak, Gülen cemaatinin 2009’dan 2015’e kadar barış sürecini akamete uğratmak için uğraştığını belirterek, 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin barajı geçmiş olmasının darbeyi bir yıl geciktirdiğini söylemişti. 2009’da başlayan “KCK operasyonlarını” hatırlatan Kışanak, çözüm süreci konuşulduğu dönem KCK operasyonlarının başlatılmasına dikkat çekerek “Paralel devlet yapılanmasının gerçek yüzünü ortaya çıkarmak istiyorsak başlamamız gereken yerlerden biri de KCK operasyonlarıdır. ‘Bu operasyonları kim yaptı, nasıl yaptı’ sorgulanması gerekir” demişti.